discussie

Lezing | Van geprint product naar geprint gebouw

 
Lezing Donderdag 2 mei 2013, 20.00 uur

 

De wereld van 3D en BIM heeft processen en werkwijzen van architecten de afgelopen jaren behoorlijk beïnvloed. Het bouw informatiemodel (BIM) dwingt disciplines nauw samen te werken om de informatie die noodzakelijk is voor het ontwerp tot en met de bouw, te structureren. Hierin ligt een prachtige rol voor de architect om de regie binnen deze samenwerking van het bouwproces weer opnieuw op te pakken. BIM zal steeds meer fabrikanten binnen de bouwketen er toe aansporen deelmodellen van een product te voorzien van relevante informatie.

Fascinerend is te zien hoe de rol van architect en de wijze waarop tot nu toe werd gewerkt, gaat veranderen. Dit wordt bijvoorbeeld zichtbaar in de beperkte vacatures binnen ons vak. Voor wat we tot voor kort vacature voor tekenaar noemden, wordt steeds vaker omschreven als een vacature voor een (3D) modelleur. Door de toename van product specifieke onderdelen die door de markt worden ontwikkeld en aangeleverd, zal het vak steeds meer bestaan uit het regisseren van betrokken partijen en het samenstellen van gebouw specifieke onderdelen.

 

DATUM: DONDERDAG 2 MEI 2013

 

AANVANG: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)

LOCATIE: Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18c, Deventer

  

In vervolg op de recente lezing over 3D-modeling (BIM) en de expositie ‘Van perspectief tot 3D’, staan op donderdagavond 2 mei de ontwikkeling van het 3D-printen centraal. Voor een live demonstratie zal het bedrijf 3D-printshop aanwezig zijn. Op deze avond zal duidelijk worden dat de techniek van 3D-printen van grote invloed kan zijn op ontwikkelingen binnen de architectuur.

Aan de universiteit van Catalonia (Barcelona) is een printer ontwikkeld voor stonesprayconstructions. Een printer als prototype die uit plaatselijk voorhanden materiaal als zand gehele constructies kan printen. Hierbij wordt alleen nog bindmiddel toegevoegd.

Architectuurcentrum Rondeel nodigde drie innovatieve professionals uit om over deze ontwikkelingen te spreken:

  • Bart Veldhuizen (Shapeways): Wat zijn de mogelijkheden van het 3D-printen van producten?
  • Brian Peters (Building bytes): Wat is de betekenis van het product (zoals de door Peters ontwikkelde 3D-geprinte ‘baksteen’) als onderdeel van het gebouw, binnen de toekomstmogelijkheden van het 3D-printen. Zal de architect de modelleur worden die vanuit de markt gebouwspecifieke onderdelen samenvoegt? Is het mogelijk dat architecten in de toekomst hun eigen (bouw)producten voor hun gebouwen ontwerpen?
  • Janjaap Ruijssenaars (Universe Architecture): Of bestaat het gebouw helemaal niet meer uit de samenstelling van producten, maar uit een in een geheel geprinte architectuur zoals het Landscape House van Janjaap Ruijssenaars?

De avond staat onder leiding van Serge van de Moesdijk (architect en programmaraadslid Architectuurcentrum Rondeel)

Voertaal: Nederlands (de presentatie van Brian Peters is in Engels)

 

GERELATEERD NIEUWS

 

VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST

 

 

{ppgallery}slideshow_lezing02052013{/ppgallery}

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *