expo

Expositie Tropical Architecture

 

EXPO | 2-11 TM 17-12

Een expositie over de koloniale architectuur van Charles & Richard Schoemaker in het kader van Focus op Indonesië met een lezing. 

 Expositie van 02-11 t/m 17-12

Van KNIL-militair tot meesterarchitect.

De koloniale architectuur van Charles & Richard Schoemaker

 

Charles Prosper Wolff Schoemaker en zijn jongere broer Richard Schoemaker hebben vele toonaangevende gebouwen gerealiseerd, o.a. in Bandung en Semarang op het eiland Java (Indonesië). Ze ontwikkelen zich tot vooraanstaande meesterarchitecten in het koloniale of Nederlands-Indische bouwen. Beide architecten worden professor: zij hebben zowel gedoceerd aan de Technische Hogeschool Bandoeng als aan de Technische Universiteit in Delft.

Charles bouwde villa’s, scholen, hotels, kerken, kantoren en een moskee in Nederlands-Indië; hij zet uiteindelijk als geen ander het hele stadsbeeld van Bandung naar zijn hand. Richard bouwt het ‘Paleis van den Legercommandant’ in Bandung en daarna diverse gebouwen in Nederland en Curaçao.

Hun verdere levenswandel loopt sterk uiteen. Charles leeft als excentrieke kunstenaar, wordt moslim en is bevriend met zijn vroegere student Soekarno.

Richard Schoemaker ging in Delft in verzet tegen de Duitse bezetter en wordt in 1942 gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen.

 

LEZING EN OPENING TROPICAL ARCHITECTURE: 2 NOVEMBER 2017

Aanvang: 20.00 (zaal open 19.30 uur)

Locatie: Architectuurcentrum Rondeel, Assenstraat 14, Deventer

 

LEZING DR. JAN VAN DULLEMEN

Historicus en Schoemaker-expert dr. Jan van Dullemen opent de expositie met een lezing. Hij promoveerde in 2008 op het werk van Charles Prosper Wolff Schoemaker, de architect van Villa Isola.

Jan van Dullemen: “In 1986 kreeg ik een foto onder ogen van Villa Isola, architect onbekend. Het bleek dé illustratie van een vergeten hoofdstuk uit de Nederlandse architectuurgeschiedenis, de bouwkunst in de koloniën. Hiermee was mijn fascinatie geboren.”

De architectuuractiviteiten tijdens Focus op Indonesië zijn mede mogelijk gemaakt door: Joep Walter.

Focus op Indonesië kwam tot stand onder verantwoordelijkheid van het Centrum voor Diversiteit en Samenleving.

  

TROPICAL MODERNITY

Tropical ModernityHet door dr. Jan van Dullemen geschreven boek ‘Tropical Modernity’, the first complete oeuvre of Indonesia’s greatest modernist architect over Charles P. Wolff Schoemaker, het begeleidende boek bij deze tentoonstelling is bij Architectuurcentrum Rondeel verkrijgbaar.

Lees de recensie in de Volkskrant over Tropical Modernity

Tijdens de expo is het boek ‘Tropical Modernity’ te koop voor € 20,-

 

OPENINGSTIJDEN


Tijdens exposities: dinsdag t/m zondag: 13.00 tot 17.00 uur

 

Foto-impressie opening 2 november 2017

{ppgallery}20171102-Opening-Expo-Tropical-Architecture/{/ppgallery}

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *