Agenda

Fietsfestijn 2.0 – het feest gaat door!

5 MAART 2020 | 20.00 UUR | ARCHITECTUURCENTRUM RONDEEL

Het Nieuwe Markt e.o. BuurtComité (NMBC) organiseerde najaar 2019 het Fietsfestijn om het gebrek aan stallingsmogelijkheden voor fietsen in de binnenstad van Deventer aan te kaarten. De experimentele aanpak van het Fietsfestijn en het onderzoek heeft nieuwe inzichten en veel draagvlak opgeleverd. Coraline Vester (NMBC): “De ervaringen met deze methode waren unaniem positief. Wij willen iedereen graag deelgenoot maken van de lessons learned.”Kom dus op donderdag 5 maart naar het Fietsfestijn 2.0 bij Architectuurcentrum Rondeel, Assenstraat 14 Deventer. Aanvang 20.00 uur.

Najaar 2019 is onder leiding van Deventenaren Arnoud van Sisseren en Coraline Vester een experiment uitgevoerd om een oplossing te vinden voor het fietsparkeren rondom de bibliotheek in Deventer: het Fietsfestijn 1.0. Daar werden de Gemeente Deventer, de bibliotheek, de fietsersbond, de ondernemers rondom de Stromarkt en last but not least, de bezoekers van de bibliotheek en buurtbewoners bij betrokken.

Openbare ruimte is niet van elastiek

Na de opening van de bibliotheek aan de Stromarkt in de Deventer binnenstad medio 2019 werd een probleem zichtbaar dat zich ook in vele, andere steden voordoet; gebrek aan voldoende stallingsmogelijkheden voor fietsen.

Stimuleren van het gebruik van de fiets aan de binnenstad, de horeca en openbare voorzieningen, maar ook parkeergelegenheid voor de auto en de bevoorrading van de binnenstad is aan de orde van de dag. Alles neemt toe en dat moet allemaal plaatsvinden in een openbare ruimte die niet van elastiek is.

Het Fietsfestijn. What’s new?

Het Fietsfestijn heeft op een nieuwe manier gezocht naar oplossingen voor het parkeren van de fiets in de openbare ruimte. “Het nieuwe is de praktische onderzoeksmethode. In twee dagen zijn allerlei oplossingen in de praktijk gebracht en getest,” zegt Arnoud van Sisseren. Zo werd bijvoorbeeld een tijdelijke inpandige fietsenstalling ingericht in een leegstaand winkelpand. Met de inzet van enthousiaste vrijwilligers – ludiek verkleed als fietspad – werden vervolgens bezoekers ondervraagd. Coraline Vester: “De ervaringen met deze methode waren unaniem positief. Wij willen iedereen graag deelgenoot maken van de lessons learned.”

Onderzoek Saxion StadsLAB

Vervolgens deden studenten van Saxion StadsLAB onderzoek naar oplossingen voor het fietsparkeren rondom de Nieuwe Markt in Deventer. Op basis van een aantal verkenningen is een pakket van aanbevelingen samengesteld voor een Fietsfestijn 2.0!

Programma 5 maart 2020, 20.00 uur

 • 19.30 uur: zaal open
 • 20.00 uur: welkom en inleiding
 • 20.20 uur: lessons learned, interviews betrokkenen
 • 20.40 uur: fietsfestijn-taart
 • 21.00 uur: presentatie onderzoek Saxion StadsLAB
 • 21.30 uur: discussie / borrel

Meld je snel aan!

We vieren donderdag 5 maart het succes van het fietsfestijn met een korte terugblik en deze avond presenteren de onderzoeksresultaten, natuurlijk met taart. I.v.m. de catering graag aanmelden via onderstaande formulier.

  Foto: Pieter Leeflang

  Publiciteit is welkom! Deel dit via:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *