Nieuwsverslag

Eerste Goede Gesprek | Vraagt gezonde mobiliteit om een mobiliteitstransitie?

De wegen in Nederland en ook in Deventer leiden nog niet naar welzijn. Daar is een mobiliteitstransitie voor nodig met meer aandacht in de openbare ruimte voor ontmoeting, spel, gezondheid, planten en bomen, meer aandacht voor voetgangers en fietsers. De auto heeft alle andere verkeersdeelnemers te veel naar de ‘zijkant’ gedrukt. Dat was de conclusie die met ruim 60 aanwezigen tijdens de bijeenkomst op 25 januari 2023 in Saxion werd gedeeld. Het was een divers gezelschap van ontwerpers, adviseurs, bewoners, gemeenteambtenaren, medewerkers en studenten van Saxion en andere belangstellenden.

Wegen naar Welzijn: een gezonde kijk op mobiliteit

Aanleiding voor de bijeenkomst was ook de Open Oproep van Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie aan architecten, stedenbouwers en landschappers om ontwerpend onderzoek te doen naar creatieve, verrassende oplossingen voor dit vraagstuk van de mobiliteitstransitie. Er zijn vier casussen gepresenteerd: stadscampus/KIEN, Stadsentrees, Wellekade en een casus uit de gemeente Kampen. De toekomst van de Centrumgarage achter de HEMA in Deventer wordt bij het onderzoek voor de stadscampus/KIEN betrokken. “Als kinderen zich thuis voelen in de buitenruimte, dan is het goed ingericht voor alle leeftijden”. Met dat criterium gaan de samenwerkende partijen in de stadscampus/KIEN aan de slag.

Voor 27 februari moeten de eerste globale aanvragen, de zogenaamde ‘canvas’ bij het stimuleringsfonds worden ingediend en dan wordt het spannend welke aanvragen door mogen naar de volgende ronde. We hopen dat er ook Deventer casussen bij zullen zitten. En die casussen worden dan door Architectuurcentrum Rondeel nauwlettend gevolgd. Wordt vervolgd…

Christiaan Kwantes van Goudappel gaf een algemene inleiding over ‘een gezonde kijk op mobiliteit’. Download hier de presentatie.

MEER OVER DE OPEN OPROEP ‘WEGEN NAAR WELZIJN’

Lees er meer over op de website van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Lees meer

Foto’s: Pieter Leeflang

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *