Agenda

Jaarprogramma 2014

 
Programma 2014

ONDER VOORBEHOUD

De definitieve programmering zal mede afhangen van de beschikbare budgetten. Daarover zal in januari 2014 meer zekerheid bestaan.
Vooralsnog zijn de hieronder staande activiteiten gepland waarvan sommige voorzien zijn van zekere data.

 
23 JANUARI 2014 – OPENING EXPOSITIE OOG VOOR ARCHITECTUUR IN EUROPA

De expositie Oog voor Architectuur in Europa neemt de bezoeker mee op een reis door de bouwgeschiedenis van Europa. De expositie is een ware invitatie tot het goed kijken naar én het actief beleven van architectuur. Vijfentwintig architectuurprojecten die illustratief zijn voor de verschillende stromingen van onze westerse cultuurgeschiedenis worden besproken. Het gaat om meer dan gebouwen op zich. De gebouwen worden in hun omgeving tegen de achtergrond van tijd en plaats waarin ze tot stand zijn gekomen, zich hebben ontwikkeld en momenteel functioneren besproken.

De expositie bestaat uit 30 panelen en is samengesteld door het ACN naar aanleiding van het verschijnen van het gelijknamige boek van Prof. dr. Nico Nelissen. Nelissen zal de expositie openen en de getoonde geschiedenis in relatie brengen met de architectuur zoals die in Deventer ook te zien is.
De expositie is vanaf 23 januari tot 30 maart te zien in Architectuurcentrum Rondeel.

 

18 FEBRUARI 2014 – RONDEEL CINEMA – FRANK LLOYD WRIGHT

 

The Homes of Frank Lloyd Wright: Frank Lloyd Wright ontwierp een record aantal woonhuizen, ook voor zichzelf. In Oakpark in Chicago zijn er veel te vinden maar bekend zijn ook Taliesin East en Taliesin West. 
Falling Water: een korte film over het uit 1935 daterende meesterlijke ontwerp van de villa Falling Water, gesitueerd boven een wild stromende bergrivier Bear Run in Pennsylvania, USA.

Rondeel Cinema is het succesvolle filmprogramma dat jaarlijks in samenwerking met het filmhuis DeKeizer wordt ontwikkeld en dat bestaat uit vier tot vijf filmvoorstellingen. Dit jaar is gekozen voor een selectie uit de reeks Iconic Houses. Maar daarnaast is er ook ruimte voor andere, bijzondere documentaires waarin architectuur en stedenbouw een hoofdrol hebben. De films worden ingeleid door een deskundige die een professionele of particuliere fascinatie heeft voor het onderwerp van de film.

 

17 APRIL 2014 – OPENING EXPOSITIE WE WANT MORE

 

Het Deventer poppodium Het Burgerweeshuis huisvest verschillende zalen, een eetcafé en biedt ruimte aan concerten, dansfeesten en het Productiehuis Oost-Nederland. Het gebouw in het centrum van de stad kampt al jaren met ruimtegebruik en een goede concertzaal die past bij de verworven, landelijke statuur. Met name de akoestiek en de zaalhoogte zijn pijnpunten die vragen om verbetering. Maar ook de entree voldoet niet.

Eind 2013 is door de gemeente Deventer een budget beschikbaar gesteld om onderzoek te laten doen naar de huisvestingsmogelijkheden voor Het Burgerweeshuis. Architectuurcentrum Rondeel speelt hierop in door opdracht te geven aan architectuurstudenten van ArtEZ om onder leiding van een aantal ‘masters’ ook onderzoek te doen naar de huisvestingopties voor het poppodium van de toekomst. 
Tijdens de opening van de expositie WE WANT MORE zullen de resultaten van de onderzoeken getoond en besproken worden. Dit gaat samen met een expositie van een twintigtal recent gebouwde popcentra in Nederland. Om er enkelen te noemen: Doornroosje in Nijmegen, 013 in Tilburg, ZiggoDome in Amsterdam en Metropool in Hengelo, het Patronaat in Haarlem en Dynamo in Eindhoven, P3 in Purmerend, de Effenaar in Eindhoven, Uitbreiding Melkweg in Amsterdam, Tagrijn in Hilversum en Perron 55 in Venlo, de Waerdse Tempel in Heerhugowaard en het Muziekpaleis (SJU, Vredenburg, Tivoli) in Utrecht.  

 

VERWACHT – VERWACHT – VERWACHT

 

EEN SCHIL MET GLANS

 

De expositie ‘Een schil met glans’ geeft inzicht in de volkshuisvesting in de vooroorlogse schil rond het centrum van Deventer (met buurtnamen als Knutteldorp, Rode dorp, Voorstad-Oost, Voorstad-Centrum, Burgemeestersbuurt, Hoornwerk) en de strategieën voor revitalisering of transformaties die daarvoor ontwikkeld zijn of worden. De expositie zal een combinatie zijn van fotografie (oorspronkelijke en nieuwe foto’s die de sociale betekenis van de woonwijken in beeld brengen), tekeningen van het oorspronkelijke stedenbouwkundige ontwerp en van de nieuwe strategieën.

De expositie zal in het najaar te zien zijn in Architectuurcentrum Rondeel.

 

NIEUW – NIEUW – NIEUW – NIEUW –  NIEUW

 

In het Jaarprogramma 2014 is een aantal nieuwe formats opgenomen.

 

SPREEKTIJD/SPREEKRUIMTE

 

Een serie bijeenkomsten waarin ruimtelijke vraagstukken in Deventer op de agenda worden gezet en waarbij de geëngageerde burgers van Deventer ook aan bod komen. De locale ruimtelijke agenda wordt top-down geregisseerd, maar de bestuurders weten vaak niet goed om te gaan met deregulerende, onverwachte, soms onprofessionele en kleinschalige burgerinitiatieven. Architectuurcentrum Rondeel weet dat hier een taak ligt voor een onpartijdige en onafhankelijke partij die als platform het debat, de communicatie en de samenwerking kan entameren. Ofwel: SPREEKTIJD/SPREEKRUIMTE!

 

HET KRITISCHE OOG

 

Op twee nader te bepalen momenten in 2014 organiseert Architectuurcentrum Rondeel een moment van architectuurkritiek. Hier kan de burger of de professional commentaar geven op de nieuwe en ook oude architectuur in de stad. Kritisch positief maar ook negatief. Ruimte voor debat en uitwisseling van standpunten over mooi en lelijk, over goed en slecht, over passend of verstorend, enzovoorts. Onderwerpen worden gekozen op basis van actualiteit. De bijeenkomsten worden ingeleid door twee sprekers die een afbrekende en een opbouwende kritiek geven, waarna architect Daan Josee in zijn rol van onpartijdige maar scherpe moderator het publiek uitnodigt tot deelname aan de discussie.

Kijk regelmatig op de website van Architectuurcentrum Rondeel voor onderwerpen en data.

 

REPRISE – REPRISE – REPRISE – REPRISE

 

DE OPLEVERING

 

Opnieuw in 2014 een aantal publieksbijeenkomsten in of bij recent opgeleverde bouwprojecten. Met toelichtingen door opdrachtgevers, gebruikers en/of de ontwerpende architect(en).

Kijk regelmatig op de website van Architectuurcentrum Rondeel voor onderwerpen en data.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *