Nieuws

Koninklijke onderscheiding voor Jaco Remmelink

Vrijdag 24 januari was het feest voor Architectuurcentrum Rondeel Deventer en voor Rondeel-vrijwilliger Jaco Remmelink uit Diepenveen; een 25-jarig jubileum. Locoburgemeester Carlo Verhaar was speciaal aanwezig tijdens het feest om Jaco te verrassen met een koninklijke onderscheiding. En verrast was Jaco zeker.

Jaco kreeg uit handen van locoburgemeester Carlo Verhaar een koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje-Nassau) voor zijn inzet voor Architectuurcentrum Rondeel, voor digitaal platform Dorpsplein Diepenveen en de Protestantse Gemeente van Diepenveen.

Jaco is vrijwilliger van het eerste uur bij Architectuurcentrum Rondeel in Deventer. Toen Rondeel eind 1994 opgericht werd door architect en initiatiefnemer Peter Ghijsen, waren al snel vrijwilligers nodig om de exposities in de weekenden te bemensen. Jaco meldde zich aan als suppoost, maar ging ook vol enthousiasme meehelpen met de opbouw van de tentoonstellingen.

Van exposities tot lezingen en debatten

Indertijd werden de expositiepanelen nog met schaar en lijm geknipt en geplakt – met veel geduld tijdens gezellige avondsessies. Toen nog op de eerste locatie van Architectuurcentrum Rondeel: Achter De Muren Zandpoort. Dankzij de inhoudelijke kennis en inbreng vanuit de landschapsarchitectuur werd Jaco na een aantal jaren lid van de programmaraad van het Rondeel. Ook nu weer geheel belangeloos.

Als programmaraadslid heeft Jaco veel projecten in de verantwoordelijkheid van projectleider uitgevoerd. Van exposities tot lezingen, van workshops tot ontwerpateliers. Hierbij heeft hij zijn expertise vanuit zijn beroepsachtergrond als adviseur dak+tuin+recreatie+landschap ingezet. Ook met grote betrokkenheid, humor en enthousiasme heeft hij geholpen andere vrijwilligers wegwijs te maken.

Gedroomde vrijwilliger

Jaco zet zich nu al ruim 25 jaar – even lang als het Rondeel bestaat – in voor de ruimtelijke kwaliteit van Deventer, de dorpen en het landelijk gebied. Hij is al die tijd loyaal geweest aan dit ideaal. Rondeel-voorzitter Daan Josee: “Jaco is als geen ander een verbinder, vernieuwer, organisator, kartrekker eneen echte projectleider. Hij zorgt voor de voortgang van projecten en… hij houdt de vaart erin. Er zijn twee woorden die Jaco goed omschrijven: gedroomde vrijwilliger.

Foto’s: Yvonne Neppelenbroek

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *