lezing

Lezing | Baksteen, van drager naar bekleding

LEZING | 23-06-2016 | 20.00 UUR

Jaarlijks worden in Nederland 1188 miljoen bakstenen geproduceerd en uitgelegd betekent dit 249.000 km baksteen. Bijna 6 keer rond de aarde! Aanleiding voor Architectuurcentrum Rondeel om een avond te organiseren voor iedereen die zich met baksteen bezighoudt en meer wil horen over de toepassing, de steenkeuze en het verschil in het gebruik van baksteen vroeger en nu.

 

De eerste inleiding wordt gegeven door Johan Venema, directeur van Venema Restauratie in Apeldoorn. Hij zal een inleiding houden over het metselen en voegen op authentieke en traditionele wijze, zoals men dat 150 jaar geleden ook deed; volledig op kalkbasis. Er wordt geen druppel cement gebruikt. Een kleine greep uit de referenties van Venema Restauratie zijn het Rijksmuseum Amsterdam, de kademuren in Deventer en Museum de Fundatie in Zwolle.

 

Textuur en reliëf in baksteen

De tweede inleiding wordt verzorgd door architect Joris Molenaar van Molenaar en Co architecten te Rotterdam. Hij vertelt ons over zijn ideeën over textuur en reliëf in baksteen als de ‘jas’ om een gebouw…: ‘baksteenarchitectuur en de vrijheid om je eigen tenue te kiezen’, het zoeken naar nieuwe vormen en toepassingen van baksteen nu dit klassieke materiaal van drager bekleding is geworden.

 

Lezingenavond: donderdag 23 juni 2016

 

Aanvang: 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)

 

De toegang is gratis.

 

Locatie: Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18 c, Deventer

 

De expositie ‘Steengoed… Keibest’, baksteenarchitectuur en vakmanschap is nog te bezichtigen tot en met 10 juli 2016.

 

Foto Rijksmuseum: Erik Smits

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *