Agenda

LEZING | Ontwerpen vanuit zintuiglijke beleving

LEZING | 09-04-2015

Over Ruimte gaat over het begrip ‘architectonische ruimte’. Er wordt veel gesproken over sfeer en beleving, zowel in de architectuur als in de openbare ruimte. Op 9 april benaderen prof. Jeanne Dekkers, JDA Delft, en Richard Boerop, lighting consultant bij Philips, het onderwerp vanuit hun eigen passie en professie.

  

LEZING | DONDERDAG 9 APRIL 2015

AANVANG: 20.00 uur

LOCATIE: Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18c, Deventer

 

Jeanne Dekkers: Poëtisch Ingenieursschap – Ontwerpen vanuit de zintuiglijke beleving

 

Deze lezing gaat over de resultaten van Architectuurplatform Sense & Care, dat onderdeel is van Jeanne Dekkers Architectuur, het onderzoek naar de zintuigelijke beleving van de ons omringende omgeving.

 

 

Het doel van het platform Sense & Care is om de actuele discussie over het ontwerpen verder te brengen door analyse om vervolgens een werkwijze voor het ontwerpen vanuit zintuigelijke beleving te formuleren. Uitgangspunt van het platform Sense & Care is dat iedereen belang heeft bij een omgeving die prettig en vertrouwd aanvoelt. De aandacht richt zich op zowel de ‘gewone’ mens in het dagelijks leven als op mensen die in omstandigheden verkeren, waarbij de gebouwde omgeving van groot belang is voor het welbevinden en deze dus met de grootste zorgvuldigheid ontworpen dient te worden. Hierbij kan gedacht worden aan specifieke doelgroepen als ouderen, mensen met een psychisch probleem, visueel gehandicapten, slechthorenden of kinderen met leerachterstand.

 

In de literatuur die handelt over de zintuiglijke beleving, van Juhani Pallasmaa tot Peter Zumthor en overige, wordt er voortdurend aan sfeer gerefereerd. Het analyseren waardoor een goede sfeer kan worden verkregen vereist meer studie. Er dient een bijbehorende taal afgesproken te worden, waardoor het ontwerpen vanuit zintuiglijke beleving hanteerbaar wordt en niet blijft hangen in sfeeromschrijvingen. Het achterliggende idee is dat het ontwerpen van de omgeving vanuit de beleving van de individuele mens bezien moeten worden.

 

Richard Boerop: ‘Zwembad met glijbaan’ – Licht in de openbare ruimte

 

Zwembad met glijbaan

 

De titel van de lezing ‘zwembad met glijbaan’ is een metafoor voor de nieuwe rol die openbare ruimtes tegenwoordig wordt toebedeeld. Namelijk van het eenvoudig faciliteren van een veilig verblijf naar het creëren van concurrerende en sfeervolle gebieden om een gemeente levensvatbaar te houden.

 

Boerop ziet een parallel tussen de ontwikkelingen van zwembaden in de jaren ’80 en de actueel veranderende eisen aan openbare ruimtes. Toen werden als gevolg van maatschappelijke veranderingen de locaties voor schoolzwemmen getransformeerd naar ware zwemparadijzen. Ook nu zijn het sociaal culturele en demografische ontwikkelingen die de opvattingen over openbare ruimte beïnvloeden. Verder maakt u kennis met  wat een doordacht lichtontwerp (connected lighting) voor alledaagse situaties zo als woonstraten en ontsluitingswegen betekent.

Expositie ‘Over Ruimte’

De avond vindt plaats in het kader van de expositie ‘Over Ruimte’ die nog t/m 19 april te zien is in Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18c, Deventer. In deze expositie vindt u een aantal kamers. In elke kamer wordt één aspect van ruimte uitgelicht. Zo kunt u ervaren welke invloed dit heeft op uw ruimtebeleving. Iedereen is ervaringsdeskundige op het gebied van ruimte want iedereen woont, werkt en recreëert in ruimtes. U kunt dan ook zelf het beste beoordelen in welke mate u een ruimte aangenaam of juist onaangenaam vindt.

 

Geopend: dinsdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *