AlgemeenNieuwsverslag

Maak kennis met sponsor Holleman Ontwikkeling 

Met directeur-eigenaar Frans Holleman is Holleman Ontwikkeling een bekende naam in bouwend Deventer, en eigenlijk in een groot deel van Nederland. Holleman heeft onder andere voor BPD Gebiedsontwikkeling gewerkt, voorheen Bouwfonds. In september 2021 begon hij als zelfstandig ontwikkelaar met een kantoor aan de Maagdenburgstraat in Deventer. Holleman vertelt: ik wilde weer meer ontwikkelaar zijn en regionaal gaan werken. Nu zit ik aan tafel met stedenbouwkundigen en architecten, ik ondersteun eigenaren van grond die daar een ontwikkeling willen en ik help woningcorporaties. Uiteindelijk wil ik ook graag voor eigen risico en rekening ontwikkelen. In de tussentijd werk ik aan de ontwikkeling van projecten van derden, zoals de binnenstedelijke herstructurering van de Winkelsteeg in Nijmegen, in opdracht van de gemeente Nijmegen. 

Bijdrage aan Deventer?   

Als gebiedsontwikkelaar heb ik geprobeerd mooie dingen te maken, aandacht te schenken aan architectuur, stedenbouw en landschap. Zo heb ik in Kampen mogen meewerken aan de totstandkoming van de randvoorwaarden voor het nieuwe dorp Reeve, aan de hoogwatergeul het Reevediep, waarvan de bouw nu begonnen is. Daar ligt echt mijn ziel en zaligheid. In Deventer heeft BPD de grondexploitatie van de eerste fase van Steenbrugge mogen doen, met die mooie onderlegger van een nieuw Sallands dorp. In Apeldoorn heb ik samen met de firma Nikkels uit Twello mogen meewerken aan De Vlijt fase 1. Een mooie combinatie van nieuwbouw en oude elementen aan het Apeldoorns Kanaal, in het gebied waar ook de oude Zwitsalfabriek staat. 

Waarom Rondeel-sponsor? 

Het Rondeel gaat voor discussie in de stad en heeft architectuur hoog in het vaandel staan. Dat is goed. We moeten veel interactie hebben met architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten. Bij BPD was ik ook al een voorvechter om bureaus uit het oosten van het land te halen. Deventer hoort een dergelijk platform te hebben. Daarom wil ik dat met mijn historie en visie op de toekomst steunen. 

Ruimtelijke kwaliteit ook straks? 

Ik ben een fervent aanhanger van binnenstedelijk bouwen, maar vergeet bij de uitbreiding van Deventer ook de randen van de stad niet en de dorpen. Met een realistisch kader moeten we verbinding maken en hard werken, want 11.000 nieuwe woningen is niet niks. Misschien een Steenbrugge 2, een sprong over de IJssel of een dorpsuitbreiding zoals in Bathmen. Er zijn plekken aan de rand van de stad waar je woningen kunt bouwen en tegelijk de kwaliteit kunt verbeteren. Tegelijk zou ik het fantastisch vinden als er toparchitecten, topstedenbouwers en toplandschappers worden ingeschakeld op bijzondere plekken, zoals bij de kantoren en woningen aan de Mr. de Boerlaan met de Zwitserse architect Mario Botta is gebeurd door Le Clercq Projectontwikkeling uit Deventer. Natuurlijk gaat het erom dat mensen een betaalbaar dak boven hun hoofd hebben, maar je moet er ook wat moois van maken! 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *