lezing

OnderDAK | Van noodopvang naar welkom thuis

LEZING | 11-02-2016 | 20.00 uur

Gemeente Deventer heeft afgelopen jaar 184 vluchtelingen met een verblijfsvergunning permanent gehuisvest. Dit jaar komen er nog eens 116 bij. Daarnaast worden 650 asielzoekers tijdelijk opgevangen. Architectuurcentrum Rondeel organiseert op 11 februari a.s. om 20.00 uur een lezingenavond over huisvesting voor asielzoekers.

 

Op 11 februari om 20.00 uur vertellen de Bosnische ex-vluchteling Samir Maglajlic, Haiko Meijer van het bekende Groningse architectenbureau Onix NL en Martine Drijftholt van De Zwarte Hond Architectuur & Stedenbouw over hun visie op huisvesting voor asielzoekers en statushouders. Wethouder Jan Jaap Kolkman sluit de avond af. De lezing vindt plaats in Architectuurcentrum Rondeel, aan de Stromarkt 18c en wordt aangeboden in het kader van de expositie OnderDAK – sociale woningbouw in Deventer.

 

Eén van de zaken die wij als architectuurcentrum in het kader van de tentoonstelling willen belichten, is de huisvestingsopgave van asielzoekers en vergunninghouders. Door oorlogen in het Midden-Oosten en Afrika is een stroom van vluchtelingen naar ons toe gekomen waar op zeer korte termijn goede huisvesting voor moet worden gevonden. Overal in Nederland worden op dit moment asielzoekerscentra opgericht en wordt er gezocht naar woonruimte om mensen met een verblijfsvergunning onder te brengen.

 

LEZING 11 FEBRUARI 2016

Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18C, Deventer

 

Een drietal sprekers belicht het onderwerp ieder vanuit zijn eigen invalshoek.

 

  • Samir Maglajlic is tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië als vluchteling naar Nederland gekomen. Recent heeft hij een boek uitgebracht waarin hij zijn levensverhaal vertelt. Het boek ‘Nederland door de ogen van een vluchteling’ is inmiddels uitverkocht en gaat binnenkort in herdruk. Samir Maglajlic deelt zijn persoonlijke ervaringen als vluchteling in Nederland met het publiek.

 

  • Martine Drijftholt van De Zwarte Hond Architectuur & Stedenbouw. De Zwarte Hond heeft het ontwerp gemaakt voor het nieuwe AZC in Ter Apel, ter vervanging van de huidige huisvesting. Naast de vraag naar flexibele, robuuste en energiezuinige woningen, is de immateriële opgave net zo groot en belangrijk. Gevoel van privacy, ‘sense of belonging’ en oriëntatie. Hoe ga je om met de zeer hoge dichtheid aan mensen in dit centrum? Met emoties als stress, ontheemding en verveling? Wat kan je als architect doen om de spanning, letterlijk en figuurlijk, te verlichten? Zowel binnen in de woning maar zeker ook daarbuiten is daar over nagedacht en dat heeft geleid tot oplossingen die kenmerkend zijn voor dit plan.

 

  • Haiko Meijer van architectenbureau Onix NL uit Groningen. Onix NL ontwikkelde de ‘Cubestee’, een houten woonkubus van 6x6x6 meter, die universeel en wereldwijd kan worden ingezet om aan de grote vraag naar betaalbare woningen te voldoen. De Cubestee is compact, ecologisch, goedkoop, duurzaam, uitbreidbaar en grotendeels zelfbouwbaar – een dubbelhoog huis dat je kunt doorontwikkelen, door er zelf vloeren en muren in te timmeren of de indeling te veranderen.

 

Foto: Cubestee – compact en betaalbaar zelfbouwhuis ontworpen door Haiko Meijer, architectenbureau Onix NL, Groningen

 

AZC ter Apel - De Zwarte Hond

Foto: AZC Ter Apel – De Zwarte Hond

 

EXPOSITIE 

Expositie OnderDAK | Heden, verleden en toekomst van de sociale woningbouw in Deventer – te bezichtigen t/m 06-03-2016

 

De expositie en de bijbehorende publicatie zijn ontwikkeld door Architectuurcentrum Rondeel met inhoudelijke en/of financiële bijdragen van woonbedrijf Ieder1, Rentree, De Marken. de Gemeente Deventer, het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie en de Provincie Overijssel.

 

{ppgallery}2016-0211-noodopvang{/ppgallery} 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *