discussie

Thema-avond ruimtelijke kwaliteit | Participatie? Moet je doen!

THEMA-AVOND | 18-02-2016 | 20.00 UUR

Burgers zijn steeds vaker initiatiefnemers voor veranderprocessen in de stad. Straten en pleinen worden opgeknapt, braakliggende stukken grond worden ingericht en woningen worden samen gebouwd. De initiatiefnemers zijn trots op hun resultaten. Hun kinderen kunnen veilig spelen, de straat is opgeknapt, het droomhuis is gerealiseerd en dat alles zelf gedaan. Architecten en andere ontwerpers kunnen inpakken!

 

Maar is dat wel zo? Verrommelt de woonomgeving niet door deze initiatieven en gaat de samenhang in de stad op deze manier niet verloren. Nee, zeggen Kim Arntzen, Ellen van Acht en Marek Vogt. De betrokkenheid van professionals bij burgerinitiatieven is juist van cruciaal belang. Het is in hun ogen de taak van de ontwerper om de wensen en ideeën van de initiatiefnemers te vertalen in een mooi, functioneel en duurzaam ontwerp.

 

Om te laten zien dat het ontwerpen met burgers prettige omgevingen en fraaie resultaten kan opleveren heeft het Rondeel een lezing/debat-avond over de betrokkenheid van professionals bij burgerinitiatieven georganiseerd. Kim Arntzen (beeldend kunstenaar), Ellen van Acht (Buro Kuub) en Marek Vogt (We love the City) zullen aan de hand van hun eigen ervaringen aangeven hoe je samen met burgers onderzoekend kunt ontwerpen en samen tot fraaie resultaten komt. De zaal wordt uitgenodigd om met de sprekers in debat te gaan.

 

THEMA-AVOND: DONDERDAG 18 FEBRUARI 2016, 20.00 UUR

 

LOCATIE: Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18c, Deventer

 

TOEGANG: gratis

 

Ellen van Acht – Ontwikkel slim, bouw samen

Ellen van Acht is directeur van Buro Kuub. Het buro adviseert, begeleidt en ondersteunt particulieren bij de ontwikkeling van een nieuwbouwwoning. Hun motto is ‘Ontwikkel Slim, Bouw Samen’. In de praktijk ervaart Ellen regelmatig dat de communicatie tussen de particulier en de architect niet goed verloopt, terwijl de architect het volgens haar wel zou moeten kunnen. Tijdens haar lezing zal ze aangeven waar het naar haar idee spaak loopt en hoe je dit als ontwerper kunt voorkomen.

 

Kim Arntzen – over verbinding in de buurt

Kim Arntzen is beeldend kunstenaar en breit samen met de bewoners van Voorstad een sjaal om verbinding in de buurt teweeg te brengen en buurtverhalen los te krijgen. Tijdens haar lezing zal zij ingaan op het contact dat zij met de bewoners van Voorstad heeft door dit project. Hoe ze overleg creëert, hoe burgers elkaar aanvullen en stimuleren en hoe de kwaliteit van de sjaal hoog blijft. Daarnaast gaat ze in op hoe je om moet gaan met enthousiasme van de burgers en nevenprojecten die ontstaan. Maar ook, hoe je moeilijke momenten moet signaleren en hoe je kunt bijsturen.

 

Marek Vogt – De stad is je Podium!

Marek Vogt is ontwerper bij We Love The City en werkt aan het Havenkwartier in Deventer. Voor hem betekent organisch niet: zoek het maar uit. Hij vindt dat we moeten blijven samenwerken, anders is de gewone stedeling de pineut. Tijdens zijn lezing zal hij aan de hand van projecten laten zien hoe je goede plannen samen met burgers kunt realiseren, en een verandering in de stad teweeg kunt brengen.

 

{ppgallery}2016-0218-kwaliteit{/ppgallery}

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *