lezing

Ontwerpatelier Landschap: Bodem, bronnen, beleving!

 

ONTWERPATELIERS | 19-10 | 17.00 UUR

Het laatste ontwerpatelier ‘Landschap; bodem, bronnen en beleving’ staat op 19 oktober op het programma. Wij nodigen iedereen uit die wil meedenken en praten over de ruimtelijke impact van de energietransitie op het landschap. Architectuurcentrum Rondeel organiseert dit atelier in samenwerking met Architectuurcentrum Twente, het Zwols Architectuur Podium (ZAP) en Het Oversticht.

 

Denk mee over de ruimtelijke impact van energietransitie 

Uiterlijk 2020 wil de provincie Overijssel dat meer dan 42.000 koopwoningen energielabel B hebben. Deventer wil 3000 woningen per jaar energetisch verbeteren en over veertien jaar helemaal energieneutraal zijn. En de plannen van minister Kamp luiden: een CO2-arme energievoorziening in 2050 en alleen nog duurzame auto’s verkopen vanaf 2035 in Nederland.

Architectuurcentrum Rondeel leest in de omgevingsvisie van de provincie over ambities ten aanzien van de ruimtelijke kwaliteit. Rondeel vindt het opmerkelijk, dat de eerdergenoemde cijfermatige doelstellingen in geen enkel beleidsstuk direct worden benoemd, terwijl nieuwe energiebronnen sowieso veel ruimte in beslag nemen en grote ruimtelijke gevolgen hebben voor de kwaliteit van onze leefomgeving. 

Onze doelstelling is het aanjagen van de kwaliteitsdiscussie, kennisverdieping en het bevorderen van de publieke belangstelling. De fantasie van elke deelnemer krijgt daarbij ruim baan!

 

Eerdere ateliers

Wij zijn gestart op 6 april met Atelier Gebouw in Deventer, op 22 juni vond Atelier Stad in Zwolle plaats en op 19 oktober staat Atelier Landschap in Twente gepland.

Na korte inspirerende inleidingen kunt u onder leiding van een atelierleider aan de slag. Uw in woord en schetsen uitgewerkte ideeën worden geschikt gemaakt voor verwerking in een met de ateliers meereizende expositie.

 

Expositie

De meest innovatieve ideeën worden geëxposeerd.

 

Wij hopen dat uw droombeelden en realistische visies overheden en initiatiefnemers in beweging brengen. Uitgangspunt is wat ons betreft een positieve visie op noodzakelijke transformaties. De resultaten van de ateliers worden zo de opmaat naar een ideale leefomgeving waarin mensen harmonieus kunnen vertoeven.

 

Programma Atelier Landschap, 19 oktober 2017

 • Welkom door Ruud van der Koelen, architect en voorzitter Architectuurcentrum Twente
 • Pecha Kucha ‘Het leefbare landschap’ door Jaco Remmelink, adviseur tuin en landschap, lid programmaraad Architectuurcentrum Rondeel
 • Inspiratiemoment en inhoudelijke inleiding op Atelier Landschap door Andries van den Berg, tuin- en landschapsarchitect
 • Inspiratiemomenten: Theo de Bruijn, directeur Stedenbouw en Landschap bij IAA Architecten te Enschede, en Gertjan Jobse, landschapsarchitect bij Arcadis Nederland B.V.
 • Atelierleider: Andries van den Berg, tuin- en landschapsarchitect.
 • Inloop vanaf 17.00 uur

 • Welkom en Pecha Kucha: 17.30 uur

 • Inspiratiemoment en aan de slag: 18.00 uur

 • Maaltijd: 19.00 uur

 • Inspiratiemomenten en weer aan de slag: 19.30 uur

 • Terugkoppeling en drankje: 21.30 uur  

 

Voor wie?

Wij nodigen iedereen uit die wil meedenken en meepraten. Zeker als u zich kunt identificeren met de volgende disciplines:

visionaire personen – burgers – bouwkundig architecten – interieurarchitecten – studenten Artez – stedenbouwkundigen privaat en overheid – bouwers – aannemers  – ontwikkelaars –  landgoedeigenaren – Staatsbosbeheer – Natuurmonumenten – recreatieondernemers – beleidsmedewerkers openbare werken, bouwen, wonen van gemeenten – restauratiearchitecten – monumentenzorg gemeente, provincie –  isolatie-experts – experts op energiegebied o.a. wind, zon, water, aardwarmte – burgers – belangstellenden – mensen uit het netwerk van Rondeel,  ZAP,  Architectuurcentrum Twente – tuin- en landschapsarchitecten – studenten stedenbouwkundige opleidingen: Saxion, Windesheim, TU Twente –  studenten Larenstein, Wageningen Universiteit – experts van de provincie waterbeheerders – Rijkswaterstaat –  waterschappen –  zuiveringsschappen – belangstellenden – enzovoort, enzovoort

De ateliers starten om 17.00 uur.

In groepjes kunt u uw ideeën uitwerken, om vervolgens de resultaten te tonen in een met de ontwerpateliers meereizende expositie. Het eindresultaat wordt in 2018 geëxposeerd.

 

Locatie

Twentse Welle, Het Roozendaal 11, Enschede

Aanmelden

Maximaal 40 personen kunnen tijdens zo’n atelier meedenken en mee-ontwerpen.

Meld u via het aanmeldformulier aan voor de ontwerpateliers

 

Foto’s bijeenkomst 6 april 2017

 {ppgallery}20170406-Ontwerpatelier-1{/ppgallery}

 

VERSLAG ONTWERPATELIER STAD 22 JUNI 2017 

Mooie resultaten voor energietransitie in de stad 

 

Foto’s ontwerpatelier Landschap 19 oktober 2017

 

 {ppgallery}20171019-ontwerpatelier-landschap/{/ppgallery}

 

 

Organisatie door Rondeel-programmaraadsleden:

Jaco Remmelink

Maarten Douwe Bredero

Hans Groenewegen

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *