rondeel cinema

RONDEEL CINEMA | Film Santiago Calatrava

17 februari 2009

Santiago Calatrava’s Travel: Een film met en over architect Santiago Calatrava (Valencia 1951).

 

Wekelijks reist hij de hele wereld rond langs zijn projecten en zijn drie kantoren in Valencia, Parijs en Zürich. Dat de miljoenenbudgetten voor een Calatrava nogal eens naar boven moeten worden bijgesteld, lijkt geen probleem. Zijn gebouwen groeien steevast uit tot hypermoderne reclamelogo’s.

 

Zoals Frank Gehry het stadsbeeld van Bilbao voorgoed veranderde met zijn Guggenheim, zo veranderen Calatrava’s avant-gardistische werken steevast in iconen: de communicatietoren bij het Olympisch stadion is niet meer uit Barcelona weg te denken, evenmin als de Alamillo-brug die hij in 1992 voor de wereldtentoonstelling in Sevilla bouwde. In zijn werk gaat technisch vernuft gepaard met extravagante vormen. Want naast architect is Calatrava ook ingenieur en beeldhouwer. Zijn handelsmerk: spectaculaire infrastructurele bouwwerken. Tuibruggen aan vervaarlijk hellende pilonen (Haarlemmermeer, Sevilla), uit het lood staande boogbruggen, (Barcelona, Valencia), futuristische TGV- of metrostations (Lyon, Lissabon, Valencia). Calatrava ontwerpt op het scherpst van de snede. De eerste reactie van aannemers op een bouwtekening is meestal: ‘Kan niet, is onuitvoerbaar.’ Die combinatie van expressionisme en wiskunde, dat is Calatrava’s bijdrage aan de hedendaagse architectuur. “An exquisite, beautifully photographed insight into the thoughts, working methods, and most important works of the well-known engineer architect. A fascinating visual delight.” (Neue Zurcher Zeitung)

 

 

Inleider: Wim Maas

 

 

Wim Maas, architect/directeur bij Maas Architecten te Lochem en voorzitter van de programmaraad van Architectuurcentrum Rondeel, zal voorafgaand aan de filmvertoning een korte inleiding houden over Calatrava, die zowel architect is als een briljante constructeur. In Nederland zijn in de Haarlemmermeerpolder drie door Calatrava ontworpen bruggen te bewonderen.

Informatie over deze film in The Internet Movie Database

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *