expo

Rondeel geeft ‘de touwtjes in handen’

21 april – 21 juni 2009

Bewoners van nieuwbouwwoningen krijgen steeds meer touwtjes in handen. Deze ontwikkeling is in Architectuurcentrum Rondeel verbeeld met ruim zeventienduizend touwtjes die als een ogenschijnlijk massief blok de expositieruimte vullen. Binnen dit doordringbare blok zijn ruimtes uitgespaard waarin de bezoeker zelf kan experimenteren om zijn eigen woning vorm te geven.

 

 

 

OPENING: DONDERDAG 21 april 2009

 

De expositie wordt op donderdag 21 april geopend met een inleiding door Like Bijlsma die over de geschiedenis van Particulier Opdrachtgeverschap zal vertellen.

 

Democratisering in de woningbouw betekent dat bewoners steeds meer zeggenschap krijgen over hun eigen woning. Hoe groot die moet worden, hoe de indeling zal zijn maar ook wat het uiterlijk is en hoe het past in de omgeving. De vrije kavels waar zogenaamd ‘welstandsvrij’ mag worden gebouwd, tonen in zekere zin het resultaat van deze ontwikkeling. Maar dat is wel een maximaal voorbeeld van particulier opdrachtgeverschap, want het gros van de Nederlanders zal zich een dergelijk huis op maat niet kunnen permitteren. Toch is de invloed van de bewoner met de gemiddelde beurs de afgelopen honderd jaar wel degelijk toegenomen. Over die ontwikkeling en wat de betekenis daarvan in de nabije toekomst zal zijn, heeft Architectuurcentrum Rondeel een spectaculaire expositie georganiseerd.

 

Onder de titel ‘De touwtjes in handen’ kunnen bezoekers zich een weg zoeken in een groot en flexibel blok van touwtjes dat aan een verlaagd plafond hangt. In totaal hebben de vrijwilligers ruim 53 kilometer touw geknipt en geknoopt tot een volume van zo’n 130 m3. Binnen dit woud van touw zijn enkele ruimtes uitgespaard waar beeldschermen en computers staan opgesteld met programmatuur om zelf je eigen woning te kunnen ontwerpen. Het klinkt als onwaarschijnlijke toekomstmuziek maar de getoonde programma’s zijn al operationeel op de woningmarkt. De tentoonstelling biedt zo een kijkje in de huidige werkelijkheid waarin (toekomstige) bewoners maximale invloed hebben op het ontwerp van hun eigen huis.

 

Hoe het uiteindelijk tot hier gekomen is, toont een overzicht van Deventer woningbouwprojecten uit de afgelopen decennia. Daarin wordt toenemende invloed van bewoners zichtbaar.

 

DEBAT VAN DE TOEKOMST – 19 mei 2009

 

Locatie: Eetcafé DOK H2O

 

Hoe de democratisering in de woningbouw zich zal ontwikkelen en welke gevolgen dit heeft op de kwaliteit van de architectuur is een langer gevoerd discussie. Particulier opdrachtgeverschap zal in ieder geval van steeds grotere betekenis worden. Daarover zal het aansluitende debat gehouden worden op 19 mei a.s. Traditioneel is de locatie voor het Rondeel Debat is het culturele eetcafé Dok H2O. Daar zullen ervaringsdeskundigen op het gebied van (collectief) particulier opdrachtgeverschap, maar ook ontwerpers van ontwerp- en/of bouwsystemen en een vertegenwoordiger van het gemeentelijk beleid het woord voeren en met de zaal in debat gaan.

 

De expositie is mede mogelijk dankzij een bijdrage van: 

 

 

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *