Agenda

Steengoed… keibest | baksteenarchitectuur en vakmanschap

EXPOSITIE | 12-05 t/m 10-07

Baksteenarchitectuur en vakmanschap staan centraal in de expositie ‘Steengoed… Keibest’ die donderdag 12 mei in Architectuurcentrum Rondeel werd geopend door Hans van Norel, voorzitter van Bouwend Nederland Regio Oost.

 

 

Joannes Vianney Kerk Rielerweg te DeventerBaksteen vormt al eeuwenlang het belangrijkste bouwmateriaal van ons land. Nog steeds bepaalt baksteen het beeld van de architectuur in onze steden en dorpen. We zijn echter zo gewend geraakt aan bakstenen gevels en muren, dat de rijke variatie aan vormen en toepassingen ons meestal ontgaat. Aanleiding voor Architectuurcentrum Rondeel om aandacht te besteden aan de productie en de toepassing van baksteen en het vakmanschap.

 

De expositie behandelt de historie van de baksteen, de kleiwinning, baksteenarchitectuur en de innovaties rond dit natuurproduct.

Ook staan we stil bij het ambacht van metselaars. Want elke dag kunnen we nog met verwondering kijken naar het vakmanschap waarmee gebouwen, gevels en ornamenten zijn vervaardigd. Is er nog steeds ruimte voor de creatieve metselaar die door kijken, nadoen en oefening in staat is zin en voldoening uit zijn ambacht te halen?

Is er in de toekomst nog ruimte om dit werk handmatig uit te voeren of neemt spoedig de robot de plek van deze vakman in?

 

OPENING | DONDERDAG 12 MEI 2016

LEZINGEN

Deze avond verzorgden Hans Magdelijns en Koen Mulder een lezing.

 

Hans Magdelijns, zelfstandig adviseur voor kunst en cultuur en senior adviseur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, gaat met name in op het ontstaan en de ontwikkeling van de baksteen en het baksteengebruik door de eeuwen heen. Ook komen de gevolgen van industrialisatie en de restauratie-aspecten van gebouwen met baksteen aan de orde.

 

Architect en auteur Koen Mulder verzorgt de tweede lezing.

Hoe werkt metselverband? Dat lijkt een eenvoudige vraag, tot je het opvat als patroonkunst met een grote (strek) en een kleine (kop) steen. Dan wordt het oppervlak zelf ornament. Koen schreef en tekende Het Zinderend Oppervlak’. Deze avond laat hij zien hoe de primaire steenstapeling, het secundaire motief en de gekozen hoekoplossing als maatsysteem en compositiegereedschap voor de architect dienst kunnen doen. U kijkt nooit meer met dezelfde ogen naar een baksteenmuur!

 

Verslag van de opening op 12 mei 2016

Een impressie en verslag van de openingsavond

 

 

 

OPENING

De expositie wordt geopend door de heer Hans van Norel, voorzitter van Bouwend Nederland Regio Oost.

 

Foto’s opening op 12 mei 2016

{ppgallery}20160512-opening-steengoed-keibest{/ppgallery}

 

Georganiseerd door: 

Maarten Douwe Bredero

Hans Groenewegen

Jaco Remmelink

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *