Nieuws

Terugblik Dag van de jonge ontwerper 2021

Voor de architectuurcentra van Amersfoort, Amsterdam, Emmen, Haarlem, Heerlen, Hilversum, Utrecht en ook Deventer stond vrijdag 18 juni 2021 in het teken van de Dag van de Jonge Ontwerper. Afgestudeerde ontwerpers gingen na een plenair gedeelte in kleine groepjes aan de slag met echte casussen van de opdrachtgever.

Blij krijgen de gemotiveerde ontwerpers een rondleiding door het gebied van het voormalig fabrieksterrein van Roto Smeets in Deventer. Verbale beelden van de huisarchitect en de gemeente zetten de zaak op scherp. Want hoe breed interpreteer je het klimaat in stedenbouw? Weinig blijkt er te vragen, informatie overgoten is het tijd voor eigen actie.

Overleg voor dat lumineuze plan. De klok tikt door en beide teams komen alsnog op gang. Zelfs de piepschuimbrander bewijst zijn landschappelijk nut. Met bemoedigende bevraging door tutoren, laat het belletje zich telkens horen. Over een half uur presenteren!

Hoe sterk die verschillen in benadering, hetzij vanuit programma of ruimtelijkheid. De Schakel en het Patchwork verkennen hoe dan ook de potentie van dit gebied. Feedback vanuit de toehoorders ontbloot nog sterker de merites van beide plannen. En onderstreept andermaal weer: It’s all about The Story. Super om mee te krijgen hoe de aangestelde architect hier zelf mee omgaat. Een reünie lijkt een serieuze optie.

SIED over de herbestemming van Roto Smeets Deventer

De jonge ontwerpers zagen ook de video van SIED over het historisch perspectief: 

Jaap Niemantsverdriet en Janleo van de Laar van Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (de SIED) onderzochten de waardevolle onderdelen en de constructie van Roto Smeets die in de ogen van de SIED behouden zouden moeten blijven. Wat is belangrijk om te bewaren als herinnering aan de Deventer industrie en de vorm die Deventer architect J.D. Postma toepaste? Op weg naar een nieuwe herbestemming van het gebouw…

Verslag

Architect Maarten Douwe Bredero maakte een mooi verslag van de dag.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *