discussie

Deventer architectuur: een kwestie van smaak?

PUBLIEKSAVOND | 10-11-2016, 20.00 UUR

De internationaal bekende architecten Liesbeth van der Pol (Dok architecten) en Eric Thijssen (Neutelings Riedijk Architecten) komen op 10 november naar de publieksavond in het Kindcentrum Rivierenwijk. Deze avond staan twee bijzondere Deventer gebouwen centraal: het Kindcentrum en het nieuwe stadhuis. De architecten zullen reageren op de tv-interviews met gebruikers en voorbijgangers over hun creaties. De avond wordt georganiseerd door Architectuurcentrum Rondeel in samenwerking met Deventer radio en televisie (DRTV).

 

Wat maakt het nieuwe Stadhuis en het Kindcentrum zo bijzonder? Ze zijn beide modern maar hebben toch iets vertrouwds. Ze lijken niet op al eerder gerealiseerde bouwwerken – ze staan niet in een architectonische traditie, zeggen architecten in zo’n geval. Het bijzondere is dat (bijna) iedereen ze toch mooi lijkt te vinden. Om dat laatste te onderzoeken hebben DRTV en Architectuurcentrum Rondeel een serie interviews gehouden met gebruikers en voorbijgangers van de gebouwen. Die interviews tonen een boeiende dwarsdoorsnede van de meningen die in Deventer leven.


De confrontatie

Op 10 november worden beide architecten – Liesbeth van der Pol (Kindcentrum) en Eric Thijssen (namens Neutelings-Riedijk, Stadhuis) – geconfronteerd met de vele geventileerde meningen. Is er een verschil tussen wat architecten en gebruikers mooi vinden? Zo ja, welke conclusies zijn daaruit te trekken? Zo nee, wat kunnen we daarvan leren?


De verleiding

Michiel Flooren, docent/onderzoeker bij hogeschool Saxion, zal dieper ingaan op de vraag waardoor mensen verleid worden om iets mooi te vinden. Dit heeft alles te maken met de individuele perceptie. Welke betekenissen hechten mensen aan gebouwen, aan kleuren, aan materialen e.d.? De titel van dit onderzoeksproject is dan ook ‘Verleiding in de architectuur.”

Later dit jaar worden de interviews – aangevuld met de reacties van de architecten – uitgezonden op de Deventer tv. 

 

Programma donderdag 10 november 2016

Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Locatie: Kindcentrum Rivierenwijk Deventer, Zaanstraat 1, 7417 WN Deventer

Toegang: gratis  

19.30 uur: zaal open
20.00 uur: opening door Roel van Veldhuizen, lid programmaraad
Lezing: Michiel Flooren
Gefilmde interviews over het Stadhuis met daarna de reactie architect
Gefilmde interviews over het Kindcentrum met reactie architect
Aansluitend: discussie
22.00 uur: afsluiting
 met een drankje.

 

{ppgallery}20161110-deventer-architectuur{/ppgallery}

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *