Deventer ArchitectuurprijsNieuws

Waarom een Deventer Architectuurprijs?

Deze vraag stelden wij ons vorig jaar als bestuur van Architectuurcentrum Rondeel en we werden gelijk enthousiast. Met veel energie zijn we aan de slag gegaan met de Deventer Architectuurprijs.

We weten allemaal dat de gemeente Deventer de komende jaren een hoge ambitie heeft. De stad wil de komende 15 jaar (2035) groeien met maar liefst 11.000 woningen; dat is bijna een kwart meer woningen dan er nu in Deventer staan! De stad gaat hoe dan ook groeien door verdichting, transformatie en ontwikkeling van nieuwe concepten en locaties. Hoe zorgen we ervoor dat deze groei ook de kwaliteit krijgt die Deventer verdient. De impact van goede (al dan niet spraakmakende) architectuur voor de stad is een niet te onderschatten economische factor van belang. Juist nu komt het erop aan, we gaan bouwen aan het erfgoed van morgen.

Architectuur en ruimtelijke kwaliteit

Dan is het opmerkelijk dat in de drie jaar geleden vastgestelde Omgevingsvisie Deventer 2019 de twee woorden architectuur en ruimtelijke kwaliteit ontbreken. Daarom terug naar het waarom van de Deventer Architectuurprijs. Het is voor ons nu het moment om met deze prijs architectuur in Deventer op de kaart te zetten. Over de kwaliteit die nodig is voor de stad van de toekomst, daar moeten we het met elkaar over hebben.

Exposure projecten Deventer

De prijs geeft exposure aan alle mooie projecten die in de gemeente Deventer zijn gerealiseerd en leidt ook het gesprek in de stad over deze projecten. Niet alleen door professionals, de blik van de vakjury, maar vooral ook in de stad zelf, met de kinderjury en de publieksjury. Iedereen heeft een mening over architectuur, over mooi en lelijk. Het gesprek in de stad te koppelen aan het oordeel van een vakjury kan tot verrassende resultaten leiden! Vooral projecten waar de meningen over verschillen prikkelen de discussie, daar leren we van, dat leidt tot verdieping.

Dat is ook de rol die wij als Rondeel willen nemen: initiëren, stimuleren en uitdagen om met elkaar het gesprek aan te gaan over de kracht van ruimtelijke kwaliteit. Wij verheugen ons op de eerste editie van de Deventer Architectuurprijs.

Cristien Bensink, bestuur Architectuurcentrum Rondeel

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *