Agenda

Wie wordt de Deventer Omdenker van het jaar?

Donderdag 28 februari 2013, 20.00 uur

 

Inhakend op de huidige crisis, demografische veranderingen en algehele malaise in de bouwsector, is er meer dan ooit behoefte aan nieuwe ideeën en het zien van kansen en mogelijkheden. Daarvoor is wel een bijzondere attitude vereist: je moet kunnen ‘omdenken’. Dit onderwerp was maandenlang het centrale thema in Architectuurcentrum Rondeel. Als afsluiting van het programma zal op 28 februari de ‘Omdenker van het jaar’ worden gekozen. Er zijn tien genomineerden en iedereen mag mee kiezen.

 

DATUM: 28 FEBRUARI 2013

 

VERSLAG SLOTAVOND OMDENKEN

 

Als platform voor tentoonstellingen, discussie en debat heeft Architectuurcentrum Rondeel het afgelopen jaar in het teken gestaan van ‘Omdenken, grenzen aan de groei, groeien aan de grens’. Het programma bood tentoonstellingen, lezingen, debatten en films over onder andere de kracht van de kleine kernen (voorbeeld voor de stad?), ouderenhuisvesting door de eeuwen heen en in de toekomst, de dramatische gevolgen van extreme krimp en hoe een stadsbevolking daar mee omgaat, en over het hete hangijzer van vandaag: hoe kun je met  transformatie lege kantoren weer een zinvolle functie geven. Ook hebben burgers en professionals tijdens een spetterende ideeënflitsavond op inspirerende wijze hun ideeën over onderwijs, landgoederen, landschap, voedselproductie, sportbeleving, architectuur en vele andere onderwerpen kunnen spuien.

 

Verkiezing

Als afsluiting van dit uitzonderlijke programma wordt donderdagavond 28 februari 2013 de ‘Deventer Omdenker van het jaar’ gekozen. Deze feestelijke avond staat in het teken van inspirerende en enthousiasmerende voorbeelden van omdenkers. Met omdenken kun je een vijand tot bondgenoot maken. De omdenker is een doorzetter en blijft gefocust op kansen. Hij of zij ziet geen problemen maar mogelijkheden en gaat hiervoor! De omdenker is creatief en kan verleiden. De omdenker versterkt iets wat goed gaat, maar kan ook de situatie herschikken. Onverwacht, leuk en verrassend.

 

Tien bijzondere Deventenaren

De programmacommissie Omdenken van het architectuurcentrum heeft, geïnspireerd door haar ervaringen in het afgelopen jaar, tien bijzondere ‘Deventenaren’ gevonden die zij nomineerde voor deze titel. Het zijn:

  • Loes ten Anscher, beeldend kunstenaar en bemoeikundige
  • Albert Dedden en Paul Keizer (SpaceCowboys) met hun project ‘Lucy in de Sky’
  • Paul Hendriksen, initiatiefnemer van Transition Town Deventer
  • GertJan Jansen, initiator en directeur van de ‘Hof van Twello’
  • Martin Kleine Schaars, architect en directeur I’M Architecten
  • Eloi Koster, grafisch ontwerper en medewinnaar van ontwerpwedstrijd Europan
  • Jón Kristinsson, architect en uitvinder
  • Ronald Le Clercq, ontwikkelaar van verrassende woonprojecten in Deventer
  • Madelon Schreuders, eigenaresse van kookstudio ‘De Rozijnenkorf’
  • Jaap Starkenburg, directeur Stichting IJssellandschap en initiator van ‘De Natuurderij’ 

 

Op 28 februari krijgt iedere genomineerde 7 minuten de tijd om te vertellen wat de redenen zijn om zo anders met vraagstukken om te gaan. Hun ideeënflits kan ingaan op een project, een specifieke aanpak of een creatieve gedurfde omslag in zijn of haar leven of loopbaan. De zaal zal hun verrassende inzet beoordelen en de uiteindelijke ‘Omdenker van het jaar’ kiezen.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *