Nieuws

Apeldoornse Architectuur- en Publieksprijs 2022

Architectuurcentrum Bouwhuis organiseert voor de 21e keer de Apeldoornse Architectuur- en Publieksprijs 2022. Vanaf nu kunnen architecten, bouwers, opdrachtgevers en inwoners van Apeldoorn projecten aanmelden. De prijsuitreiking vindt plaats op de Dag van de Architectuur, zaterdag 18 juni 2022.

Na acht jaar afwezigheid van de Apeldoornse Architectuur- en Publieksprijs kunnen dit jaar niet alleen architecten, bouwers en opdrachtgevers projecten aandragen, maar ook inwoners van Apeldoorn, omdat bijzondere architectuur soms de publieke belangstelling ontbeert die het wel verdient. Architectuurcentrum Bouwhuis wil de belangstelling van Apeldoorners voor de gebouwde omgeving aanmoedigen. Hoe meer mensen deelnemen aan de discussie, hoe meer mensen zich herkennen in de uiteindelijke resultaten en zich betrokken voelen bij de ontwikkeling van de stad.

Aantrekkelijker stad Apeldoorn

Het doel van deze prijzen is primair om de stad aantrekkelijker te maken door goed ontworpen gebouwen en buitenruimten te belonen. Op de langere termijn dragen deze Architectuur- en Publieksprijs bij aan een cultuurverandering en waardering voor hoogwaardige architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur, aldus de organisatie.

Er komt een bredere aanpak komt met de introductie van vier categorieën:

  1. Woningen
  2. Andere gebouwen zoals kantoren, schoolgebouwen, sportaccommodaties, culturele instellingen, winkels etc.
  3. Openbare ruimte, denk aan nieuwe landschapsinrichting,inrichting pleinen en straten.
  4. Door particulieren zelfgebouwde omgeving : alle ruimtelijke aanpassingen aan en rond een woning. Naast erfafscheidingen ook uit-/aanbouwen, dakkapellen, zonnepanelen op dak, ed.

Voorwaarden deelname

Voorwaarde voor deelname is dat de projecten moeten zijn gerealiseerd tussen 1 januari 2014 en 1 januari 2022. Bij elk architectonisch project zal bekeken worden in hoeverre het project een bijdrage levert aan de groene ruimtelijke kwaliteit, de sociale omgeving en de sociale veiligheid.

Vanaf nu mag iedereen projecten aandragen voor de Apeldoornse Architectuur- en Publieksprijs 2022 via dit formulier www.architectuurcentrumbouwhuis.nl/project-indienen/

De sluitingsdatum voor het indienen van projecten is 31 maart 2022

Uit alle inzendingen van de groslist wordt een longlist gefilterd, waarna de vakjury een selectie maakt voor de shortlist. Op de Dag van de Architectuur, zaterdag 18 juni 2022, worden voor alle vier categorieën de winnaars van de Architectuurprijs 2022 bekendgemaakt.

Stemmen voor de Publieksprijs

Voor de Publieksprijs 2022 wordt het publiek uitgenodigd om via een stemmodule op de website van Architectuurcentrum Bouwhuis vanaf 15 april hun stem uit te gaan brengen op hun favoriete gebouw, woning, openbare ruimte en door particulieren zelfgebouwde omgeving.
Sluitingsdatum is 1 juni 2022. Begin juni 2022 zullen de stemmen worden geteld door de programmacommissie van Architectuurcentrum Bouwhuis en zal een shortlist worden samengesteld. In mei zal een oproep uitgaan naar het Apeldoornse publiek om zitting te nemen in de publieksjury. Hieruit worden 50 belangstellenden gekozen die worden uitgenodigd voor een busexcursie langs de projecten die de shortlist van de Publieksprijs staan. Deze publieksjury zal uiteindelijk de Publieksprijzen voor alle vier categorieën bepalen.

Bekendmaking en feestelijke presentatie van de prijzen vindt plaats tijdens de Dag van de Architectuur op zaterdag 18 juni 2022.

Via de website www.architectuurcentrumbouwhuis.nl kan iedereen de ontwikkelingen van de Apeldoornse Architectuur- en Publieksprijs 2022 volgen.

Foto: Project Globen Apeldoorn

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *