oplevering

DE OPLEVERING | Eerste editie 2017 | De gasfabriek

DE OPLEVERING | 05-02 | 14.00 UUR

Op zondagmiddag 5 februari vindt de eerste Oplevering van 2017 plaats. Deze keer op een middag, omdat wij het complex graag bij daglicht willen bezoeken. Wij bezoeken de bijna gereedgekomen transformatie van de voormalige gasfabriek aan de Zutphenseweg 6 in Deventer.

 

De gasfabriek is in 1910 gebouwd en heeft sinds de vondst van de gasbel in Slochteren flink aan betekenis ingeboet. Weliswaar is hij nog enkele jaren gebruikt om het aardgas in Deventer te distribueren, maar ook daar kwam in 1966 een einde aan. Sindsdien zijn de schoorstenen en de gashouders gesloopt en resteert nog slechts een aantal gebouwen. Deze zijn wel heel markant en hebben een hoge monumentale waarde, aldus het rapport van Bureau Bouwwerk (Wijnand Bloemink). Enkele aanpassingen uit latere jaren zijn helaas niet altijd even gewetensvol uitgevoerd.

 

1618 Vastgoed is aan de slag gegaan om het complex te transformeren tot een eigentijds innovatiecentrum. Naast ruimte voor innovatieve bedrijven komt er een vestiging van een Belgische bierbrouwer.

 

“We gaan niet terug restaureren”, aldus Gaby Bosch, een van de eigenaren van 1618 Vastgoed. “Je moet ook de geschiedenis aan het gebouw blijven zien. We laten het casco van de gebouwen, die een hoge monumentwaarde hebben, in hoofdzaak intact. Historische sporen zullen binnen en buiten zoveel mogelijk zichtbaar blijven, ook als ze niet ‘mooi’ zijn, bijvoorbeeld de verlaging van de ramen en de dichtgezette vensters. Om die reden zullen ook de tegelwanden in het apparatengebouw zichtbaar blijven.”

 

Marc Harmsen van Architecten_Lab uit Deventer heeft het ontwerp gemaakt. Behalve restaureren en herstellen is ook een aantal toevoegingen en wijzigingen noodzakelijk.

 

Over het daarvoor gekozen planconcept zegt hij het volgende: “Om de samenhang van het complex te benadrukken is er gekozen voor een overkoepelend thema voor het ontwerp voor de verschillende aanpassingen: een uitbreiding van het Metergebouw, het aankleden van de entree-trappartij van het Apparatengebouw, de belettering boven de entree van het Ketelhuis en de terreininrichting met plantenvakken en fietsbeugels.”

 

“Vanwege de grote verschillen per ingreep is er gekozen om een duidelijk herkenbaar materiaal de verbindende factor te laten zijn: cortenstaal. Met zijn levendige rood-bruin tinten sluit cortenstaal qua kleur goed aan op het bestaand kleurgebruik, zeker naarmate het gaat verweren en donkerder wordt. Het robuuste karakter van de cortenstaalplaten is nog een subtiele historische verwijzing naar de stalen gashouders en het zware werk in de gasfabriek”, aldus Harmsen.

 

Het is beslist een bijzonder project dat de moeite van het bezoeken waard is.

 

Programma 5 februari 2017

 

Het programma luidt, onder voorbehoud, als volgt:

14.00 uur: openingswoord door programmaraadslid Frank van Unen

14.05 uur: Gaby Bosch van 1618 Vastgoed vertelt over de opgave

14.20 uur: Wijnand Bloemink van Bureau Bouwwerk vertelt over de geschiedenis van de plek en de gebouwen

14.40 uur: Marc Harmsen van Architecten_Lab vertelt over het ontwerp

15.00 uur: bezichtiging

15.45 uur: afsluiten met een drankje

 

Locatie: Zutphenseweg 6, Deventer

Toegang: gratis.

 

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Programmaraadslid Frank van Unen

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *