Agenda

Bijzondere Rondeel oplevering van de Koningskerk in Deventer

 
OPLEVERING | 04-04 | 20.00 UUR

Woensdag 4 april is de eerste Rondeel Oplevering in 2018. We brengen een bezoek aan de Koningskerk (voormalige Maria Koning kerk) aan het Mariënburghplein, waarbij o.a. de bouwcommissie vertelt over de opgave voor de verbouwing en uitbreiding. Architect Steven van Kooten vertelt over het ontwerp en de ingrepen.

Zoals zoveel kerken in Nederland werd de voormalige Maria Koningin kerk bedreigd met leegstand omdat de katholieke Lebuïnusparochie de kerk niet meer nodig had. Het vinden van een nieuwe bestemming is vaak een probleem, maar in dit geval is het bijna ideale hergebruik gevonden: een ander kerkgenootschap. De 3GK, een samenwerking van drie gereformeerde genootschappen, was al enige tijd naarstig op zoek naar een plek voor een nieuwe kerk. Nieuwbouw naast het politiebureau en aankoop van de Vianneykerk aan de Rielerweg zijn bijvoorbeeld overwogen, maar hadden elk hun eigen bezwaren. De voormalige Maria Koningin kerk is aangekocht en hernoemd tot Koningskerk.

De gereformeerde gemeenschap stelt andere eisen aan het gebouw en dus was het noodzakelijk dat verschillende ingrepen werden gepleegd. Ook is er een forse nieuwbouw op de plek van de oude pastorie om ruimte te bieden aan alle activiteiten buiten de kerkdiensten.

Het ontwerp is van de hand van Steven van Kooten uit Ouddorp (Zeeland). Hij heeft veel ervaring met nieuwbouw en restauratie van kerken in heel Nederland. 

 

PROGRAMMA RONDEEL OPLEVERING KONINGSKERK

Het programma op 4 april is:

  • 19.30 zaal open
  • 20.00 openingswoord door Frank van Unen, programmaraadslid Architectuurcentrum Rondeel.
  • 20.05 Pieter Jan Gort en Gert-Jan van der Vegt van de bouwcommissie vertellen over de opgave en de wijze waarop het gebouw gebruikt gaat worden.
  • 20.20 Wim van Wijk, de dominee, vertelt over de functie van kerkgebouwen in de protestantse traditie
  • 20.25 Steven van Kooten, de architect, vertelt over het ontwerp en de ingrepen.
  • 21.00 bezichtiging onder leiding van enkele gidsen.
  • 21.30 afsluiting

 

LOCATIE

Koningskerk, Mariënburghstraat 4, Deventer

Fiets- en autoparkeerplaatsen zijn er genoeg.

Aanmelden is niet nodig.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *