expo

Expositie ‘Over Ruimte’

EXPOSITIE | 19-02 t/m 19-04

OVER RUIMTE gaat over het begrip ‘architectonische ruimte’. Hoewel we in deze expositie slechts een tip van de sluier oplichten, hopen we dat u iets ervaart van de magie die achter ruimte kan schuilgaan. De expositie wordt ingeleid Kor Zijnstra en Sechmet Bötger.

 

Ruimte is, samen met massa, hét basiselement van de architectuur. In deze expositie vindt u een aantal kamers. In elke kamer wordt één aspect van ruimte uitgelicht. Zo kunt u ervaren wat dit voor invloed heeft op uw ruimtebeleving. U wordt uitgedaagd de verschillende opties in die ruimte uit te proberen. Iedereen is ervaringsdeskundige op het gebied van ruimte want iedereen woont, werkt en recreëert in ruimtes. U kunt dan ook zelf het beste beoordelen in welke mate u een ruimte aangenaam of juist onaangenaam vindt. Er is daarbij geen goed of fout oordeel; elk mens heeft zijn of haar eigen criteria en ervaringen.

EDUCATIEPROJECT BIJ DE EXPOSITIE ‘OVER RUIMTE’

 

Zoals ook is te lezen op de website van Kunstcircuit Cultuur & School Deventer is Project Vrijheid een combinatie van de disciplines cultureel erfgoed, beeldende kunst en dans voor groep 7/8. Bij dit project werken Leeuwenkuil Kunstencentrum, Etty Hillesum Centrum en Architectuurcentrum Rondeel samen. Ze benaderen het begrip vrijheid vanuit hun eigen invalshoek.

 

Hoe ervaren kinderen vrijheid hier en nu? In de meeste groepen 7 en 8 wordt in het lesprogramma op school aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog (70 jaar geleden in 2015) en de relatie met de actualiteit. Dit project geeft een verdieping van het thema Vrijheid. Het project kan ook los van het thema ‘de Tweede Wereldoorlog’ worden ingezet.

 

De leerlingen ondergaan een unieke ervaring. In ervaringsruimtes van Architectuurcentrum Rondeel kunnen leerlingen zich bewust worden van gevoelens over wat een ruimte met je doet (denk aan variaties in proportie, kleur, materiaal en licht). Op 23 en 24 maart zullen, naar aanleiding van deze ervaringen, de leerlingen zelf ruimtes creëren die hen een gevoel van vrijheid of onvrijheid geven.

Scholen kunnen zich aanmelden via de website van Kunstcircuit Cultuur & School Deventer.

 

{ppgallery}slideshow20150323educatieproject{/ppgallery}

OPENING EXPOSITIE: DONDERDAG 19 FEBRUARI 2015

AANVANG: 20.00 uur

LOCATIE: Architectuurcentrum Rondeel

 

INLEIDINGEN


Tijdens de opening op 19 februari benaderen de twee inleiders Kor Zijnstra en Sechmet Bötger, de beleving van ruimte vanuit twee verschillende invalshoeken.

 

Kor Zijnstra – de dynamiek van ruimtebegrip

Zonder een goed doordachte ruimte is er geen sprake van architectuur, is de stelling van Kor Zijnstra. Maar wat is eigenlijk ruimte en waarneming?

 

Vanuit een culturele invalshoek zal Kor Zijnstra het containerbegrip ruimte verder uitdiepen om daarmee te illustreren hoe onze kijk op ruimtelijke waarneming door de eeuwen heen is geëvolueerd. En dat dit schijnbaar vanzelfsprekende begrip helemaal niet statisch is.

 

Kor Zijnstra is architect, interieurarchitect en directeur van Korzijn – architectuur en interieur, Deventer.

 

Sechmet Bötger – ruimtebeleving met een beperking

Juist voor mensen met beperkingen aan zintuigen en/of brein, zoals slechtzienden, slechthorenden, ouderen, dementerenden, mensen met breinafwijkingen en prikkelgevoelige mensen, is het extra belangrijk dat we bij het maken van gebouwen rekening houden met hun belevingsgerichte beperkingen. Uitgaande van haar kennis over architectuur, omgevingspsychologie, feng shui en breinwerking is de architectuur van Sechmet Bötger gericht op intuïtieve ruimtebeleving. Zij illustreert haar visie op gezonde gebouwen aan de hand van voorbeelden uit haar eigen praktijk.

 

Sechmet Bötger is architect, belevingsdeskundige en directeur van inner architecture, Amsterdam.

 

OVERIGE ACTIVITEITEN

 

LEZING | 9-4-2015 Ontwerpen vanuit zintuigelijke beleving

 

 

VERSLAG OPENING OVER RUIMTE

 

 

 

{ppgallery}slideshow20150219{/ppgallery}

 

PROJECTSPONSORING

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door ArdaghGroup DeventerPhilips en Smartlab Deventer.

ArdaghGroup  Philips   smartlab  

 

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *