Agenda

De oogst van de Gouden Piramide | Obstakels en regelgeving

LEZINGENAVOND | 26-03-2015

Architectuur Lokaal organiseert met lokale architectuurcentra vier bijeenkomsten naar aanleiding van de resultaten van de Gouden Piramide 2014. De derde bijeenkomst ‘Obstakels en regelgeving’ vindt plaats in Architectuurcentrum Rondeel.

De Gouden Piramide, Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, is in 2014 gewonnen door begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. De opdrachtgever van dit project was geen gemeente, projectontwikkelaar of woningcorporatie, maar “gewoon” een gedreven leek met ideeën en doorzettingsvermogen. De oogst van de Gouden Piramide 2014 liet zien dat dit type opdrachtgever steeds vaker voortkomt. De opdrachtgevers lichten in deze serie hun projecten toe.

 

Obstakels en regelgeving – Deventer

De derde bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Architectuurcentrum Rondeel. Drie projecten uit (de omgeving) Deventer worden gepresenteerd:

 

  • Stichting IJssellandschap liet zich niet afschrikken door het taboe op bouwen in de uiterwaarden en realiseerde Natuurderij KeizersRande in Diepenveen.
  • Stichting Het Geert Groote Huis realiseerde een informatie- en belevingscentrum in Deventer ter ere van het gedachtegoed van Geert Groote. De renovatie van dit Rijksmonument en herinrichting van het Lamme van Dieseplein vroegen om een vastberaden opdrachtgever.
  • In Heeten bouwde de familie Alferink naar eigen ontwerp het project ‘Koe in de Kost’, zes duurzame vakantiehuisjes midden in het weiland tussen de koeien.

 

Opdrachtgevers Joop Reintjes (voorzitter stichting Geert Groote Huis) en Hans Cusell (bouwheer) van het Geert Grote Huis te Deventer, Jaap Starkenburg van Natuurderij Keizersrande in Diepenveen en Loes Alferink van Koe in de Kost in Heeten spreken over de obstakels en regelgeving waarmee zij te maken hadden bij de realisatie van hun projecten.

 

Heb je zelf ook ideeën om opdrachtgever te worden? Zou je willen praten met ervaringsdeskundigen die hun wens succesvol hebben uitgevoerd? Of ben je gewoon benieuwd naar de ervaringen en resultaten? Meld je dan aan.

 

PROGRAMMA: DONDERDAG 26 MAART 2015

Aanvang: 20.00 uur

Locatie: Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18C, Deventer

 

20.00 uur

inloop

20.10 uur

welkom Ulrike Weis ten Elsen (Rondeel)

20.15 uur

De Gouden Piramide, Maaike van Beusekom (Architectuur Lokaal)

20.30 uur

Natuurderij Keizersrande, Jaap Starkenburg (Stichting IJssellandschap)

20.45 uur

gesprek met de zaal o.l.v. Maaike van Beusekom

20.50 uur

Geert Groote Huis, Joop Reintjes en Hans Cusell (Stichting Geert Groote Huis)

21.05 uur

gesprek met de zaal o.l.v. Maaike van Beusekom

21.10 uur

Koe in de Kost, Loes Alferink

21.25 uur

gesprek met de zaal o.l.v. Maaike van Beusekom

21.45 uur

borrel

 

De Gouden Piramide


De Gouden Piramide is de jaarlijkse Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap in de architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. Voor de Gouden Piramide komen opdrachtgevers van inspirerende en vernieuwende projecten in Nederland in aanmerking. De rijksoverheid is van deelname uitgesloten. De prijs wordt al sinds 2003 uitgereikt en bestaat uit een trofee, een plaquette en een bedrag van 50.000 euro. De beste projecten worden beschreven en geillustreerd in een boek en de avrotros zendt documentaires uit over de genomineerde opdrachtgevers en hun project in Kunstuur.
De Gouden Piramide is een initiatief van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *