Nieuws

Havenhuis wint eerste Deventer Architectuurprijs

De winnaar van de eerste Deventer Architectuurprijs 2022 is bekend. Het project ‘Havenhuis’ aan de Mr. H.F. de Boerlaan van architectenbureau Hollands Zicht is uitgeroepen tot de winnaar tijdens een feestelijke bijeenkomst op 1 november, georganiseerd door Architectuurcentrum Rondeel. Naast deze prijs werd er ook een publieksprijs uitgereikt voor het favoriete nieuwe gebouw in Deventer. Het Deventer publiek koos voor Reinwaterkelder van Studio Groen+Schild.

De vakjury van de Deventer Architectuurprijs, samengesteld door architectuurcentrum GRAS in Groningen, roemde het Havenhuis-plan van Hollands Zicht dat laat zien hoe een combinatie van collectief particulier opdrachtgeverschap en de kunde van een goede architect kan leiden tot een betaalbare verrijking van het woningaanbod. Een lastige en uitdagende locatie aan de Mr. H.F. de Boerlaan in het Havenkwartier, waarbij juist de complexiteit heeft geleid tot een aantrekkelijke woningtypologie met speelse plattegronden voor alle vier de woningen in het blok. Het is een boeiend en eigenwijs plan: met stip een van de beste projecten in het Havenkwartier.

Architect Angela Holterman van Hollands Zicht uit Amsterdam reageerde volledig verrast op het winnen van de Deventer Architectuurprijs 2022 aan het door haar ontworpen Havenhuis. “Er deden zoveel goeie projecten mee aan de Architectuurprijs dat ik oprecht niet had verwacht dat we zouden winnen. Dit is de kers op de taart na het hele traject, waarbij we geduld en lange adem nodig hadden, maar iedereen de wil had om er een geslaagd project van te maken.”

Runners-up MIMIK en Bibliotheek Deventer

Ook sprak de vakjury haar waardering uit voor film + theater + café MIMIK van architectenbureau SeARCH Architecten en de bibliotheek Deventer van BiermanHenket/Hanratharchitect. “Beide gebouwen overtuigen als projecten waar de hand van de architect duidelijk zichtbaar is, door een ingenieus spel tussen beschikbare ruimte en programma”, aldus de jury.
Deventernaren Gerda Brugman en Ilse Roelofsen reikten de Publieksprijs uit. “Het publiek moeten ook aan kunnen geven wat zij van de gebouwen in de stad vinden, niet alleen de architecten.”

Eervolle vermelding voor architect Ellen Schild

Een eervolle vermelding van de vakjury ging naar architect Ellen Schild van Studio Groen+Schild voor de overtuigingskracht en het zorgvuldige ontwerp van Reinwaterkelder in Colmschate.

Reinwaterkelder winnaar Deventer Publieksprijs 2022

De afgelopen maand kon het Deventer publiek stemmen op hun favoriete nieuw gerealiseerde gebouw in Deventer tussen 2018 en 2022. De strijd was tot het einde spannend tussen twee architectenbureaus in Deventer: De Havenmeester in het Havenkwartier van I’M Architecten en Reinwaterkelder van Studio Groen+Schild in Colmschate. Uiteindelijk won publiekslieveling: Reinwaterkelder.

Winnaar Kinderprijs Dikkertje DAP

Leerlingen van de bovenbouwklassen van de Montessorischool Oudaen in Deventer gingen de afgelopen maand vol enthousiasme aan de slag met een project over duurzame architectuur en kozen uiteindelijk ook hun beste gebouw van Deventer uit de inzendingen. Met grote overmacht kozen ze als winnaar van de Dikkertje DAP-prijs de Bibliotheek in Deventer van BiermanHenket/Hanratharchitect. Volgens de kinderjury voldoet de nieuwe bibliotheek aan veel van de criteria die de leerlingen hadden opgesteld, zoals energiezuinig, liefst gasvrij, een fijne plek, ook voor kinderen om te spelen. Alice van Diepen, directeur van de Bibliotheek Deventer, noemde de kinderjury de eigenlijke vakjury. “Deze prijs is heel belangrijk voor ons. Beter dan dit kun je het niet doen. Jullie zijn ons publiek. Zonder gas, energiezuinig en je moet er ook kunnen spelen.”
Architect Joep van As van BiermanHenket/Hanratharchitect, ontwerper van de bibliotheek, noemde het oordeel van de kinderjury de mooiste prijs. “We hebben de bibliotheek gemaakt voor iedereen, maar vooral voor jullie”.
(Video Kinderprijs)

Jury: ‘Deventer mag lat hoger leggen’

De jury benadrukte dat vrijwel ieder bezocht project prijzenswaardige elementen bevatte. Ondertussen voelden de projecten ook wat ‘onaf’, bijvoorbeeld door de omgang met de fiets en de auto. Op veel plekken worden kansen voor open doel gemist. Zij pleitte dan ook voor minder voorzichtigheid en meer durf om toch nét even dat stapje extra te zetten: dat kan Deventer nog veel op gaan leveren. Deventer mag net als vele andere Nederlandse steden de lat hoger leggen. Niet alleen op het vlak van het ontwerp en de architectuur, maar vooral binnen de stedenbouw en de visie op het grotere geheel. “In Deventer mag je geen genoegen nemen met een krappe voldoende. Alles wat je hier doet verdient liefde, aandacht en bevlogenheid van iedereen die aan de stad werkt”, vindt de vakjury.

Juryrapport

Het complete juryrapport kunt u hier downloaden of het rapport hier lezen.

Over Deventer Architectuurprijs

Architectuurcentrum Rondeel heeft het initiatief genomen om in 2022 de eerste editie van een tweejaarlijkse Deventer Architectuurprijs (DAP) te organiseren. Met de Deventer Architectuurprijs wordt het belang van architectuur in de gemeente Deventer breed onder de aandacht gebracht. In 2024 organiseert Rondeel de tweede editie.

Voor meer informatie over dit bericht, kunt u contact opnemen met: Jantine Sijbring, E Jantine@rondeeldeventer.nl, T. 06-53446058

Foto’s uitreiking: Pieter Leeflang.

Op de hoogte blijven van de activiteiten, meld u aan voor de nieuwsbrief van Architectuurcentrum Rondeel.

Sponsoren en partners Deventer Architectuurprijs 2022
Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *