discussie

Honours programma ArtEZ | Lezing Jan Rotmans

 
LEZING | Woensdag 10 april 2013, 19.00 – 21.15 uur

 

Het Honours Programme van ArtEZ presenteert de lezing ‘In het oog van de orkaan. Hoe leidt crisis tot vernieuwing?’ van Jan Rotmans (professor Transities en Transitiemanagement & directeur onderzoeksbureau DRIFT, Erasmus Universiteit Rotterdam).

 

Locatie: Architectuurcentrum Rondeel

Aanvang: 19.00 uur

Gratis, aanmelden verplicht

 

Tijdens de lezing gaat Jan Rotmans in op zijn recente publicatie In het oog van de orkaan. Nederland in transitie (2012). Daarin vertelt hij over de uit­een­lo­pende tran­si­tie­pro­ces­sen die zich in Nederland af­spe­len; van de zorg tot de bouw en van energie tot voed­sel. Veel maatschappelijke stelsels verkeren in crisis, maar door een beweging van onderop kunnen nieuwe systemen worden opgebouwd. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laat Rotmans zien hoe transities tot stand komen en hoe deze kunnen worden ‘gestuurd’ naar een duurzamere sa­men­leving en cultuur.  Wat is daarbij de rol van de burger? Welke veranderingen vinden plaats in het denken en handelen? Hoe verhouden wetenschap en onderzoek zich tot experiment en beweging vanuit de gemeenschap?

 

Prof.dr.ir. Jan Rotmans (1961) is een maatschappelijk gedreven wetenschapper, met publicaties op het gebied van klimaatverandering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties. Na zijn promotieonderzoek en zijn werk bij RIVM werd hij in 1997 professor bij de Universiteit van Maastricht. In september 2004 heeft hij het onderzoeksinstituut DRIFT (Dutch Research Institute For Transitions) opgericht. Daarmee werd hij professor in transities en transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Om Nederland duurzamer te maken heeft hij in 2007 de stichting Urgenda opgericht samen met een groep andere koplopers. Als bestuurslid probeert hij zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in een nieuwe beweging. www.janrotmans.nl

 

Lees meer over het Honours Programme van ArtEZ.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *