Nieuws

Indrukwekkende restauratie Penninckshuis Deventer

De regen kwam met bakken uit de hemel op 19 mei 2022 toen de bezoekers de kerk van de Doopsgezinde gemeente, het Penninckshuis aan de Brink, binnenliepen voor de erfgoedlezing van Deventer Verhaal, NV Bergkwartier en Architectuurcentrum Rondeel. De aangemelde personen hadden het barre weer getrotseerd om te luisteren naar de interessante historie van het gebouw achter de gevel van een voormalig woonhuis en de restauratie van het interieur. De kerk is niet formeel als schuilkerk is gebouwd, maar de Doopsgezinde geloofsgemeenschap had lange tijd een moeilijke positie in Deventer.

JanLeo v.d. Laar, voormalig beleidsmedewerker Monumentenzorg van de gemeente Deventer, nam de aanwezigen mee in de geschiedenis en vertelde dat architect Tjeerd Kuipers het gebouw heeft ontworpen.

Restauratie interieur Penninckshuis

Restauratiedeskundige, Hannie de Keijzer, nam het stokje over en vertelde over de restauratie van het interieur, die zij nu samen met studenten uitvoert. Door haar bezoek aan deze kerk in vakantietijd kreeg zij aanwijzingen dat achter de lambrisering en het huidige schilderwerk de oorspronkelijke decoraties schuil zouden kunnen gaan. Zij heeft dat aangekaart bij de NV Bergkwartier en toen is het balletje gaan rollen. Eigen onderzoek en “formeel” onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bevestigden dat vermoeden en de Rijksdienst besloot de restauratiewerkzaamheden te starten. Het Penninckshuis is een renaissancekerk en is gedecoreerd door interieurarchitect Bokhorst, die daarvoor een opleiding had gevolgd aan de kunstnijverheidsschool. De motieven van de decoraties zijn in de Art Nouveau-stijl en zijn gesjabloneerd. Ook de kleurstelling past bij die kunststroming.

Om de werkzaamheden van dichtbij te kunnen bekijken, mochten de aanwezigen ook de steiger op.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *