lezing

LEZING | ‘Ondergronds werk’

 
LEZING | 18-04 | 20.00 UUR

Deventer Verhaal/Museum De Waag en Archeologie Deventer organiseren de historische lezing ‘Ondergronds werk uit Zie de stad’ op donderdag 18 april om 20.00 uur in het Auditorium van het Stadhuis. In het eerste deel van de lezing vertelt beeldend kunstenaar Peter Paul Hattinga Verschure aan de hand van enkele van zijn tekeningen over de stad Deventer, archeologie en zijn werk. Het tweede deel van de avond wordt ingevuld door gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen. Hij vertelt u over de archeologische onderzoeken en de bijzondere plekken die ten grondslag liggen aan enkele tekeningen van Hattinga Verschure. 

Archeologie is een wetenschap die een beroep doet op de verbeelding. Om de resultaten van archeologisch onderzoek voor een breed publiek aanschouwelijk te maken, heeft Archeologie Deventer Hattinga Verschure meerdere malen opdracht gegeven om bepaalde perioden in onze stad te visualiseren in de vorm van tekeningen. In de lezing wordt een aantal van deze tekeningen getoond en wordt er toegelicht hoe ze tot stand zijn gekomen. De archeologische tekeningen zijn opgenomen in het boek: Zie de stad. Deventer in tekeningen. In deze uitgave heeft de spreker/tekenaar een groot aantal van zijn Deventer stadstekeningen gebundeld. Peter Paul Hattinga Verschure zal u inleiden in de totstandkoming van dit boek en zijn werk als stadstekenaar. 

Geert Groote Huis DeventerOndergronds werk: archeologie in het werk van Peter Paul Hattinga Verschure  

De afgelopen jaren zijn er op verschillende plekken in de stad, maar zeker ook daarbuiten, archeologische onderzoeken uitgevoerd door Archeologie Deventer. Peter Paul Hattinga Verschure legde verschillende keren het werk van de archeologen vast door middel van een tekening. Ook maakte hij een tiental reconstructies van interessante vindplaatsen, plekken in de stad, of gebeurtenissen door de tijd. Bart Vermeulen vertelt de bijzondere verhalen van enkele van deze plekken vanuit  archeologisch perspectief. 

 

Peter Paul Hattinga Verschure 

Peter Paul Hattinga Verschure werkt als beeldend kunstenaar in Deventer. Veel van zijn werken maakte hij op locatie ‘en plein air’. Hij verdiept zich in de veranderende betekenis van het medium ‘topografische tekening’ in de (kunst-)geschiedenis. Van zijn hand verschenen de boeken Een wereld van verschil (2010) en Zie de stad (2019). Hij verzorgt publicaties en lezingen op het gebied van geschiedenis, kunst en meteorologie. 

 

Bart Vermeulen 

Bart Vermeulen is sinds 2008 gemeentelijk archeoloog bij de gemeente Deventer. Daarvoor werkte hij als projectleider Archeologie bij de gemeente en heeft zo aan vele archeologische onderzoeken in de stad meegewerkt . Daarnaast is hij sinds 1 januari 2019 zakelijk directeur van  Deventer Verhaal. 

 

Waar?

U bent donderdag 18 april van harte welkom in het Auditorium van het Stadhuis, Grote Kerkhof 1, Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ruim een uur. Inloop en koffie vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis en reserveren is niet mogelijk. Er zijn 100 zitplaatsen. 

 

Lezingenreeks  

De lezing is de zevende in de historische lezingenreeks van negen lezingen in het seizoen 2018-2019. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuw verworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat. Op 16 mei vindt de achtste lezing plaats: ‘Gluren bij de buren’. Archeologisch onderzoek uit Zutphen en Zwolle. 

 

02-03 t/m 19-04 | Expositie ‘Zie de Stad’

Hattinga Verschure ziet de stad Deventer als representatief voor de gemiddelde West-Europese stad van middeleeuwse oorsprong. Hoe klein Deventer ook is, het draagt alle elementen in zich die een stad tot stad maakt. Aan dat aspect van het werk van Hattinga Verschure is de tentoonstelling ‘Zie de stad’ gewijd, die van 1 maart tot en met 19 april wordt gehouden in Architectuurcentrum Rondeel in de Assenstraat. Tekeningen van Deventer, tekeningen van verschillende steden in binnen- en buitenland, kijkdozen en een video-installatie laten zien hoe iedere stad een unieke variant is van de archetypische stad. In de variant die Deventer heet, vindt de tentoonstelling aansluiting op het boek.  

 Tentoonstelling: 2 maart tot en met 19 april 2019, van dinsdag t/m zondag, 13.00-17.00 uurGratis toegang. 

Boek Zie de Stad, boekhandel Praamstra 

Zie de stad. Deventer in tekeningenHattinga Verschure heeft de stad geportretteerd in ruim tweehonderd tekeningen en enkele etsen en schilderijen. Hij neemt u mee langs de meest markante gebouwen en schemerigste hoekjes, over industrieterreinen en boerenakkers – plekken die uitnodigen tot rondleidingen door de tijd, door binnenwerelden van het geheugen, fantasie en herinneringen. De tekeningen vertellen verhalen zonder woorden. De tekenaar laat in zijn werk zien dat ook de minder voor de hand liggende plekjes hun bijzondere verhaal hebben. Plekjes in de stad die voor de één weinig betekenis hebben, roepen bij de ander heel persoonlijke herinneringen op. In het boek Zie de stad komt deze mensenstad tot leven zoals iedere inwoner en bezoeker haar zal herkennen. Het boek Zie de stad. Deventer in tekeningen ligt vanaf 2 maart in de winkel bij Boekhandel Praamstra

 

 

  

In het nieuws

 

Tentoonstelling Zie de stad rekent af met het uitgekauwde ‘mooie plaatjes’ 

 

Foto’s, tekeningen: Peter Paul Hattinga Verschure, www.pphv.eu

 

Praamstra  

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *