Nieuwsverslag

Mario Botta: ‘The space beyond’

Als geen ander speelt de Zwitserse architect Botta met licht. “Ik kijk hier gelijk naar boven”, zegt een bezoekster van de grote synagoge in Tel Aviv. “Je aandacht gaat naar het licht dat door het dak naar binnen valt en dan kijk je naar de hemel. Op ooghoogte heeft het gebouw geen ramen. Dat is één van de geniale architectonische vondsten van de architect Mario Botta”, zo vertelt de rabijn.

Twee uur lang werd het publiek in MIMIK (40 mensen) op 14 april jl. geboeid door het leven en het werk van Mario Botta tijdens de introductie van Maarten Douwe Bredero en de daaropvolgende film “The space beyond” in het kader van Rondeel Cinema. Het ontwerpproces en de bouw van een grote kerk in Zuid-Korea vormt de rode draad door de film, maar ook de totstandkoming van andere religieuze bouwwerken, waaronder de synagoge in Ten Aviv en een moskee in China komen aan bod. Wat vooral boeit zijn de prachtige, bedwelmende beelden en de bevlogenheid waarmee Botta en zijn medewerkers aan het werk zijn. Naast samenwerking met een vaste beeldhouwer en maquettebouwer doen ook zijn kinderen mee in het bedrijf. Voor de markante Botta is er ogenschijnlijk geen scheiding tussen privé en werk. Hij gaat tot op hoge leeftijd door en “gelooft in de kracht van architectuur”.

Trailer Mario Botta – The space beyond

Architectuur Mario Botta in Deventer

De wereldberoemde Botta heeft ook in Deventer zijn sporen achtergelaten. Met twee poortgebouwen aan de Mr. H.F. de Boerlaan markeert hij de overgang van de historische naar de moderne stad.  

Opdrachtgevers: Le Clercq projectontwikkeling in samenwerking met Bemog Projektontwikkeling.

Bron foto’s: Le Clercq Deventer

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *