Agenda

Discussieavond over de toekomst van de Deventer Bergweide

 

DISCUSSIEAVOND | 12-04 | 20.00 uur

Architectuurcentrum Rondeel organiseert in samenwerking met Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) op donderdag 12 april een presentatie- en discussieavond over de toekomstige ontwikkeling van het Bergweidegebied in Deventer. Deze avond vindt plaats bij Ardagh Metal Packaging aan de Zweedsestraat 7 in Deventer.

 

Na enkele inleidende presentaties wordt gediscussieerd over de toekomstige ontwikkeling van het bedrijventerrein Bergweide. Aanleiding hiervoor is het boek ‘De Deventer Bergweide – SIED’ dat eind vorig jaar door de SIED is uitgebracht. Dit boek geeft een beeld van de ontwikkeling van het grootschalige bedrijventerrein Bergweide vanaf het begin van de jaren 1920 tot nu.

Naast de historische beschouwing en kenschetsen van de huidige deelgebieden van Bergweide is een groot deel van het boek gewijd aan een inventarisatie en cultuurhistorische waardebepaling van alle relevante gebouwen, infrastructurele objecten en kunstwerken.

 

Transformatie deelgebieden Bergweide

Ook wordt in het boek ingegaan op de recente transformatieprocessen die hebben plaatsgevonden en de vraag hoe hier naar de toekomst toe verder mee om te gaan. Die transformatie heeft zich vooral voorgedaan in het oudste deel van Bergweide, het Havenkwartier. Het Havenkwartier heeft zich inmiddels, met het aanwezige industriële erfgoed als inspiratiebron, ontwikkeld tot een uitdagende, levendige stadswijk met gemengde functies voor nieuwe vormen van bedrijvigheid, dienstverlening, horeca, kunst en cultuur. SIED en Architectuurcentrum Rondeel waren daar steeds bij betrokken en willen met deze ervaring ook de innovatie in de andere deelgebieden van Bergweide stimuleren. In die zin fungeert het boek tevens als uitnodiging voor een brede discussie.

 

PROGRAMMA 12 APRIL

  • Welkomstwoord en korte introductie over Ardagh door Jan de Bruin, plantmanager van de Ardagh Group
  • Presentatie van het boek ‘De Deventer Bergweide’ door Jaap Niemantsverdriet van Stichting Industrieel Erfgoed Deventer
  • Eerste discussieronde onder leiding van Ellen Schild van SIED
  • Pauze
  • Interview met een team van deskundigen
  • Vervolg discussie

 

LOCATIE: Ardagh Metal Packaging Netherlands (voorheen Thomassen & Drijver), Zweedsestraat 7 in Deventer

AANVANG: 20.00 uur (inloop vanaf: 19.30 uur) 

 

Aanmelden bijeenkomst 12 april

Om logistieke en veiligheidsredenen verzoeken wij u om u zoveel mogelijk van tevoren voor deze avond aan te melden, zodat Ardagh op hoofdlijnen weet wie er komen en de aanmelding bij de portier zo soepel mogelijk verloopt. 

 

  

Het boek De Deventer Bergweide bestellen

Als u van plan bent de bijeenkomst van 12 april bij te wonen, is het zinvol kennis te nemen van het boek ‘De Deventer Bergweide – Cultuurhistorische visie’.

U kunt het boek bestellen bij de SIED die het dan graag bij u bezorgt. Lees meer over het bestellen bij SIED op de SIED-website.

Ook kunt u het boek afhalen bij de SIED of bij Architectuurcentrum Rondeel en u kunt het ook kopen boekhandel Praamstra.

De Deventer BergweideHoe een laaggelegen weide zich ontwikkelde tot een hoogwaardig bedrijventerrein

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *