Nieuws

Provincie Overijssel schakelt ruimdenkers in bij leegstand

Leegstaande kantoren, fabrieken, agrarische gebouwen, zelfs complete bedrijventerreinen wachten – ook in Overijssel – op een nieuwe, onalledaagse invulling. Onder het motto ‘ De problemen van morgen kunnen we niet aanpakken met de oplossingen van gisteren’, lanceert gedeputeerde Bert Boerman vanaf vandaag de actie Ruimte voor Ruimdenkers. “Hier zijn vooral jonge mensen nodig die out-of-the-box kunnen denken om het leegstandsprobleem voor de toekomst aan te pakken.” Het gaat Overijssel dan niet alleen om jongeren met de traditionele bouwkundige opleidingen, maar vooral ook om kunstenaars, visionairs en communicatiemensen en nieuwe ‘ruimdenkers’.

 

De prijsvraag

Met de prijsvraag ‘Ruimte voor Ruimdenkers’ nodigt provincie Overijssel jong talent uit om een invulling te geven aan gebieden waar sprake is van leegstand of die wachten op ontwikkeling. Inschrijven kan tot 30 november 2014. De winnaar krijgt € 20.000,- om het plan verder te brengen!

Leegstand is een actuele opgave in Overijssel. Panden staan of komen leeg, gebieden zijn inactief of worden onvoldoende benut en ook veel plannen voor nieuwe woonwijken of bedrijventerreinen worden (nog) niet uitgevoerd, zodat die gebieden braak liggen. De provincie Overijssel geeft jonge ontwerpers en jonge ondernemers de ruimte om vernieuwende, maar ook haalbare plannen te ontwikkelen voor inactieve gebieden of leegstaande panden. Op die manier wil de provincie de leegstandsopgave op de kaart zetten, jonge starters op de arbeidsmarkt onder de aandacht brengen bij potentiële werkgevers en braakliggend terrein een impuls geven.

 

De jury bestaat uit:

  • Bert Boerman, gedeputeerde Ruimte, water en jeugdzorg Overijssel
  • Ralph Keuning, directeur van de Fundatie Zwolle
  • Maike van Stiphout, landschapsontwerper en Hoofd Landschapsarchitectuur Academie voor Bouwkunst Amsterdam
  • Guido de Vries, projectmanager bedenker van “Lucy in the Sky” Deventer
  • Ellen Masselink, directeur Nieuwe Allianties AM wonen

 

Ruimdenkers gezocht

Kandidaten die interesse hebben in deelname kunnen zich inschrijven voor 30 november 2014 via de projectwebsite www.ruimtevoorruimdenkers.nl.

Op 18 december worden de teams die het tegen elkaar gaan opnemen gepresenteerd.

Op vrijdag 13 maart 2015 presenteren alle teams hun plannen en ontwerpen en wordt de winnaar gekozen door een deskundige jury en het aanwezige publiek.

De winnaar krijgt € 20.000 om het plan verder te brengen.

 

Leegstaande locaties aanmelden 

De teams van Ruimdenkers werken een plan of ontwerp uit voor een leegstandslocatie in Overijssel. Daarom zoekt de prijsvraag ook actief naar eigenaren van een leegstandslocatie in Overijssel die op zoek zijn naar frisse en creatieve ideeën voor invulling. Eigenaren kunnen zich ook via de website aanmelden. Mogelijk kiezen één of meer teams die bewuste locatie dan, om een ontwerp voor te maken. Mogelijk kiezen één of meer teams uw locatie om een ontwerp voor te maken!

Meer informatie over de prijsvraag vind je op www.ruimtevoorruimdenkers.nl

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *