Agenda

Rondeel Cinema – 1984

 
CINEMA RONDEEL | 04-12-2018 | 20.30 uur

Dinsdag 4 december organiseert Architectuurcentrum Rondeel in samenwerking met filmhuis De Keizer Rondeel Cinema met de klassieker ‘1984’ naar het boek van George Orwell. Architect Hans Groenewegen verzorgt de inleiding.

De verfilming van een ‘klassieker’ uit 1948, maar in 2018 niet minder actueel…

In 1948 schreef de Britse schrijver George Orwell zijn inmiddels wereldberoemde dystopische toekomstbeeld ‘1984’. Orwell presenteert daarin zijn visie op de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een kansloze strijd tegen een totalitair bewind, dat in alles zijn wereldbeeld oplegt en het individu controleert.

Een beroemd citaat uit dit boek en een inmiddels veel gebruikte uitdrukking is ‘Big brother is watching you’.

Orwell schetste al in 1948 (!) een beeld dat in 1984 in woningen beeldschermen zouden staan, die alles registreren wat er in de ruimte gebeurt. Anno 2018, bijna 35 jaar later, blijkt dit niet alleen een visie te zijn, maar is het actueler dan ooit. We praten inmiddels over ‘fake news’, houden ons bezig met digitale media en dataverzameling en dit heeft allemaal impact op onze manier van leven en onze privacy.

Inleiding door Hans Groenewegen

Voorafgaand aan de film legt Hans Groenewegen, architect en programmaraadslid bij Rondeel, de verbinding tussen deze film en de activiteiten rondom de digitale stad, die het Rondeel dit jaar organiseert. Ook vertelt hij iets over de ervaringen van de deelnemers aan het experiment ‘Leven in een digitale wereld in een tiny house’. Centraal daarin stond de vraag:
Wat is de waarde van onze fysieke leefomgeving? Is de digitale wereld anno 2018 inmiddels onze leefwereld?

Locatie: Filmhuis De Keizer, Keizerstraat 78, 7411 HH Deventer
Tickets bestellen via  filmhuis De Keizer
Aanvang: 20.30 uur

Titel: Nineteen Eighty-Four (1984)
Regie: Michael Radford
Land: United Kingdom
Jaar: 1984
Duur: 110 min
Taal: Engels, NL ondertiteld

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *