Agenda

Ruimte maken – ruimte laten

 
Pop-up | 18-05

Het Grote Kerkhof heeft op dit moment geen functie, ook is onduidelijk wat en wanneer er een nieuwe functie komt.

Architectuurcentrum Rondeel wil met twee ludieke pop-up acties de aandacht vestigen op het transitieproces van het Grote Kerkhof.

  1. NP-actie: door de letters NP van Niet Parkeren om te duiden in NP = Nieuwe Plein.
  2. Ruimte Maken – Ruimte Laten: door een installatie van 100 houten frames (symbolische doodskisten) wordt het rouwproces / afscheidsproces van het oude verbeeld om open te kunnen staan voor het nieuwe.

Het Grote Kerkhof diende in het verleden als parkeerplaats voor bezoekers aan het stadhuis, de horecagelegenheden en de winkels in de Deventer. Nadat de gemeenteraad al in 2012 besloten had dat het Grote Kerkhof autovrij zou worden is dit per 2 januari 2019 daadwerkelijk uitgevoerd.

https://www.deventer.nl/nieuwsberichten/deventer-nieuws/2018/11/30/grote-kerkhof-autovrij-per-2-januari-2019

Eeuwen geleden was het Grote Kerkhof de begraafplaats van Deventer, honderden overledenen liggen nog onder de bestrating. Daarom kan het Grote Kerkhof ook niet substantieel anders ingericht worden. Bomen bijvoorbeeld zijn geen optie, omdat de wortels de graven verstoren. Ook moet er plek blijven voor de jaarlijkse kermis en andere grote evenementen zoals Deventer op Stelten en de Boekenmarkt. Er is veel onduidelijk over de toekomst van het plein. Hij ligt er nu in ieder geval nutteloos bij terwijl er ten vroegste in 2020 zicht is op een nieuwe invulling.

Locatie: Grote Kerkhof, Deventer
zaterdag 18 mei 2019

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *