Agenda

Stadscafé D6 – thema Grote Kerkhof

 
BIJEENKOMST | 02-07 | 20.00 UUR

Dinsdagavond 2 juli a.s. om 20.00 uur vindt, onder de Botermarkt alweer het zesde Deventer Stadscafé plaats. Zes lokale initiatiefnemers pitchen hun idee om de Deventer binnenstad vitaler en aantrekkelijker te maken. Dit Stadscafé leggen we de focus vooral op het gebied Stromarkt, Nieuwe Markt en Grote Kerkhof.

Nieuwsgierig naar de ideeën van deze stadsgenoten? Vanaf 19.30 uur is iedereen van harte welkom. Misschien heeft u een goede tip voor deze pitcher(s) of mogelijk komt u deze avond zelf op nieuwe ideeën. Speciaal voor deze avond word de Botermarkt van een kale ‘lege buitenruimte’ omgetoverd tot een sfeervolle ‘huiselijke plek’. Deze omtovering komt o.a. tot stand door het resultaat van het lampenkappenproject van Jonneke Siebrand, die hier voor in een eerder Stadscafe in 2018 een Stadscheque heeft gekregen. De catering wordt verzorgd door Oskar in de Bieb.

Voor de zesde editie van het Deventer Stadscafé zijn 6 pitchers uitgenodigd:

 1. Arnoud van Sisseren – bewonersgroep Stromarkt/Nieuwe Markt: Fiets ‘m erin!
 2. Koos Hoogland – Initiatiefnemer EICAS museum in school Nieuwe Markt: De Botermarkt als kunstetalage
 3. Joris Tamminga – Studentenvereniging Pro Deo: Meer studentikoziteit met een nieuwe sociëteit
 4. Peter Oosterwijk – Knyfe Ealdormann, Graven: Verbinden in de binnenstad
 5. Paul Hunink – Café Vrienden van Vroeger, Grote Kerkhof: Onder de toren
 6. Barend Jan Schrieken – NV Bergkwartier: Binnenkomen in de Mariakerk

Hoe gaat het met…?

In de terugblik kijken we hoe het gaat met eerdere gepresenteerde ideeën. We hopen interessante leerpunten van vorige initiatiefnemers te krijgen. Bart Mentink-ElPoPo: Verbeteren hoek Brink | Bouwershoek

Stadscheque

Er valt deze avond één (of misschien meerdere?) stadscheque(s) te verdienen met een waarde van € 2.500,- voor een kansrijk idee. Deze cheque kan gebruikt worden om de realisatie van het idee een stap dichterbij te brengen.

Vanuit verschillende invalshoeken beoordeelt een onafhankelijke jury de gepresenteerde ideeën. De jury geeft mogelijk ook tips over verrassende samenwerkingsverbanden of waardevolle contactpersonen.

De jury bestaat uit:

 • De heer Daan Joseé, directeur Architectenbureau Kristinsson, Deventer
 • De heer Frans Holleman, directeur Bouwfonds Property Development (BPD), Hoevelaken
 • Mevrouw Loes ten Anscher, beeldend kunstenaar, Deventer

Mooiste plein

Een groep bewoners, ondernemers, vertegenwoordigers van de kerk en ambtenaren hebben op 17 juni jl. met enthousiasme een “placegame” gespeeld. Hiermee hebben zij ideeën gebundeld over wat het Grote Kerkhof zo bijzonder maakt en wat er moet gebeuren om het echt weer het mooiste plein van Deventer te laten worden.

Wethouder Carlo Verhaar neemt het “Document van bouwstenen” in ontvangst van 3 betrokken deelnemers. Na de zomer vindt een verdere uitwerking plaats. Met deze bouwstenen als uitgangspunt wordt, samen met gebruikers en belanghebbenden, concrete voorstellen gemaakt voor een herinrichtingsplan. Komende winter komt, naar verwachting, een voorstel naar de gemeenteraad over de herinrichting van het Grote Kerkhof, Stromarkt en Nieuwmarkt.

Muziek van Vera Bon

Deze avond wordt het Stadscafé opgeluisterd met een paar prachtige liedjes van Vera Bon. Vera schrijft liedjes die het hart begrijpt: een zoektocht naar waarachtigheid. Buiten alles wat ‘hoort’ of ‘nou eenmaal zo is’ zoekt Vera, net als de pitchers deze avond, haar eigen stem in het lawaai van alle dag. In haar poëtische, kleinkunst-achtige teksten vertelt Vera over ‘mensen die zeggen hoe je leven moet’, ‘haar verlangen naar kinderlijke onschuld’ en ‘de liefde die niet over rozen moet gaan, maar over mensen’.

Heb je zelf een goed idee voor de Deventer binnenstad?

Architectuurcentrum Rondeel organiseert het volgende stadscafé op dinsdagavond 29 oktober 2019. Neem voor meer informatie over de mogelijkheden om te pitchen contact op met Architectuurcentrum Rondeel via info@rondeeldeventer.nl.

Praktische informatie:

 • Locatie: Onder de Botermarkt aan de Kleine Poot
 • Inloop: vanaf 19.30 uur
 • Aanvang: 20.00 uur
 • Moderator: Wilma Mensink
 • Vrije entree, iedereen welkom!

Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier op onze website.

Meer Info:

 • Architectuurcentrum Rondeel
 • Ulrike Weis ten Elsen
 • 0570 – 611 901
 • 06 – 4322 5500
 • info@rondeeldeventer.nl

Het Stadscafé wordt op wisselende locaties georganiseerd door Architectuurcentrum Rondeel. Het Stadscafé D6 wordt o.a. georganiseerd in samenwerking met o.a. Hogeschool Saxion, SDBM, gemeente Deventer, WijDeventer, provincie Overijssel, bibliotheek. Oscar in de bieb verzorgt de catering.

Aankleding Botermarkt | Lampenkappen van Jonneke Siebrand. https://jonnekesiebrand.nl

Oscar in de bieb verzorgt de catering. Zoals Oscar Wilde in zijn tijd stond voor vernieuwing, anders zijn en een tikkeltje opstandig, zo staat lunchroom OSCAR in de bieb ook voor nieuw en anders. https://www.facebook.com/OSCARindebieb/

Vera Bon heeft dit jaar de Burger Beurs 2019 ontvangen. Dit is een initiatief van Het Burgerweeshuis in Deventer waarmee Vera en haar band een jaar lang gebruik mag maken van kennis, ervaring en het netwerk van het poppodium Burgerweeshuis. Daarnaast ontvangen ze een budget om eigen producties te ontwikkelen. https://www.facebook.com/verabonmuziek/

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *