lezing

Ruimte voor de Rivier: doekje voor het bloeden?

DEBAT | 18-06-2015

Op 18 juni, 20.00 uur, debatteren Matthijs Kok, hoogleraar voor waterbouw, en Richard Jorissen van Rijkswaterstaat met het Deventer publiek over: Hoe nu verder met de risico’s rondom onze rivieren? Moderator Andries van den Berg en tafelgast Philippe Schoonen zorgen voor een flitsend gesprek in een DWDD-setting. 

 

De werkzaamheden voor Ruimte voor de Rivier zijn nog niet afgerond en het volgende hoogwaterbeschermingsprogramma staat alweer op stapel. Door de huidige maatregelen kan de Rijn 1000 m3/s meer water afvoeren dan voorheen. Vanaf 2015 moet er nog eens extra capaciteit bij komen van 2000 m3/s.

 

Hiervoor is meer inzicht nodig in de sterkte van waterkeringen, de mechanismen die tot bezwijken kunnen leiden, en de waterstanden en golfgroottes die onder extreme omstandigheden optreden. Om dat inzicht te vergroten, startte het ministerie van Infrastructuur en Milieu enkele jaren geleden het onderzoeksprogramma Sterkte en Belastingen Waterkeringen (SBW). Matthijs Kok doet onderzoek naar een nieuw toetsinstrumentarium dat in 2017 beschikbaar moet zijn.

 

DONDERDAG 18 JUNI 2015

Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegang gratis.


Architectuurcentrum Rondeel, Stromarkt 18c, Deventer

 

Themareeks RivierStadLandschap

De debatavond maakt deel uit van de reeks RivierStadLandschap van Architectuurcentrum Rondeel, waarin verschillende activiteiten georganiseerd worden over het ontstaan van de IJssel en de invloed van de rivier op de stad Deventer en het omringende IJssellandschap. De actuele expositie ‘Levensader IJssel’ is tijdens de openingstijden van di t/m zo van 13.00-17.00 uur te zien. Toegang gratis.

 

Dit jaar wordt het project ‘Ruimte voor de rivier’ bij Deventer opgeleverd. Eind 2015 is meer dan 2.790.000 m3 grond (33.480.000 kruiwagens) vergraven om het stroombed van de IJssel te verbeteren en te vergroten en is een aantal recreatieve voorzieningen gerealiseerd. De vraag is dan ook: blijft de IJssel een boeiende en veelzijdige rivier ook na 2015 en hoe kunnen we de rivier en zijn omgeving nog intenser beleven of is het droog houden van onze voeten het belangrijkste?

 

 

Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat, Ruimte voor de Rivier

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *