featured

U kunt nu reageren op de “Visie op Hoger Bouwen” van de gemeente Deventer

De gemeente Deventer heeft het ontwerp “Visie op Hoger Bouwen” ter inzage gelegd. Dat betekent dat u een reactie kunt geven. De ter inzage periode start is gestart op donderdag 7 december. U vindt de ontwerp Visie op:

Visie op hoger bouwen | Deventer.nl

Op 27 maart 2023 van dit jaar organiseerde Architectuurcentrum Rondeel een goed gesprek over dit onderwerp in filmtheater Mimik onder leiding van Andries van den Berg. Drie inleiders gaven hun visie op het thema.

  • Maarten Douwe Bredero, architect, Saxion-docent en Rondeel-vrijwilliger over de fascinatie van de architect voor hoogbouw
  • Bert van Breugel, INBO architecten over Little C in Rotterdam
  • Henk Snel, stedenbouwkundige gemeente Zwolle over Kraanbolwerk en hoogbouw in de Zwolse omgevingsvisie.

De bijeenkomst begon met een paar voorbeelden van hoogbouw in Deventer. De bezoekers konden aangeven welke gebouwen men kan waarderen en welke niet. Hoogbouw roept veel emoties op. De drie inleiders belichtten het thema vanuit diverse invalshoeken. Maarten Douwe Bredero toonde een aantal iconische hoge gebouwen in binnen- en buitenland.Bert van Breugel ging in op de keuzes, het ontwerp- en participatieproces die hebben geleid tot het nationaal gewaarde hogere gebouw Little C in Rotterdam. In dit gebouw is veel aandacht besteed aan het woongenot van een diversiteit aan bewoners, de ontmoeting binnen en buiten het gebouw, de leefbaarheid en het klimaat. Henk Snel, stedenbouwkundige van de gemeente Zwolle gaf naast zijn toelichting op de ontwikkeling van het gebied Kraanbolwerk ook aan hoe de Zwolse hoogbouwvisie is vertaald in de omgevingsvisie. De algemene teneur van de bijeenkomst was: Hoger bouwen in Deventer kan, maar dan wel heel zorgvuldig. Met levendigheid op de begane grond, zoals woningen met een voordeur of terras aan de straat, of horeca en andere bedrijvigheid. Een hoger gebouw moet zorgvuldig ontworpen zijn, met oog voor detail en oog voor de omgeving. Maar ook met een diversiteit aan wooneenheden, meer huurwoningen dan gebruikelijk, auto’s onder dak, gezamenlijke voorzieningen en een vroegtijdige betrokkenheid van toekomstige bewoners.

Leerpunten:

  • Hoger bouwen/ verdichten is een goede manier om woningen toe te voegen, maar dan wel op een vriendelijke manier: extra aandacht voor de (groene) openbare ruimte rond het gebouw, mogelijkheden voor ontmoeting in en om de gebouwen (voorbeeld Little-C), aandacht voor duurzame bouw en klimaatadaptatie.
  • Wees zuinig op de ruimte! Overal, ook in de stad. Zorg voor veel groen en (opvang van) water om hittestress tegen te gaan.

Op basis van deze leerpunten overwegen we ook vanuit Architectuurcentrum Rondeel een reactie op de ontwerpvisie van de gemeente te schrijven.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Een gedachte over “U kunt nu reageren op de “Visie op Hoger Bouwen” van de gemeente Deventer

  • Evert Jan Geerdes

    De beslissers m.b.t. de hoogbouwvisie moeten beter geinformeerd worden. De Rondeeldiscusie toont aan dat er woontorens met hun verschaalde confectiearchitectuur niet nodig zijn om het woonprobleem op te lossen. In een oudstadscentrum verzieken zij de omgeving en sfeer voor eeuwig. Oplossing is gedifferenceerd middelhoog bouwen ala Imbo Coolhaven project Rotterdam met industrieweg overkraging om gebiedjes Havenkwartier en Duckstad te verbinden i.p.v. naast elkaar twee woontorens te plannen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *