Nieuws

Finishvlag als startsein voor Deventer bedrijvigheid

 

De Smidsgang tussen Hema en The Sting in Deventer krijgt een rode finishvlag deze zomer. Het ontwerp van stedenbouwkundig ontwerper Marc Polman kwam als winnaar uit de bus bij de ontwerpwedstrijd van Architectuurcentrum Rondeel. “Een originele manier om mensen zo snel mogelijk door de Smidsgang in het winkelhart te krijgen”, aldus de jury tijdens het derde Stadscafé. Het wordt niet de enige stedelijke vernieuwing deze zomer, zo blijkt deze avond.

 

Stadscafé

Ulrike Weis ten Elzen blijft maar bezig: “Heb jij al een muntje? En jij? Jij al een muntje? Kun je straks bier voor halen!” Gretig worden de munten in ontvangst genomen door bezoekers. Gratis bier is vanavond extra fijn, want we zijn bij DAVO Bieren. Het proeflokaal van de enige echte Deventer bierbrouwer zit stampvol voor de derde editie van het Stadscafé, een initiatief van Architectuurcentrum Rondeel en de Stadsbeweging.

 

Bruisende stad

Vanavond staat de stad centraal. Of beter gezegd: ideeën die de stad verrijken. “We wonen misschien wel in de mooiste stad van Nederland’’, vertelt wethouder Jan Jaap Kolkman de aanwezigen. “Daarom wil ik onze stad laten bruisen. Met investeringen van ondernemers, kwalitatieve verbeteringen en door samen de schouders eronder te zetten.’’ Het Stadscafé lijkt daarvoor een uitermate vruchtbare voedingsbodem. Tijdens voorgaande edities werden verschillende initiatieven gepresenteerd die de stad aantrekkelijker, mooier of duurzamer konden maken. Vanavond kijken we hoe het met die initiatieven staat, presenteren vier nieuwe initiatiefnemers hun idee voor de stad en presenteert Architectuurcentrum Rondeel de winnaar van de ontwerpwedstrijd voor de Smidsgang.

 

De Smidsgang

Marc Polman, kunstenares Karin ter Waarbeek en Mike Wissink van stadsontwerperscollectief Rumble worden al wat onrustig terwijl Kolkman zijn praatje houdt. De drie ontwerpers maakten de drie beste concepten voor de ontwerpwedstrijd voor de Smidsgang. Ter Waarbeek presenteert haar installatieRAMEN, een project waarbij raamkozijnen (inclusief ouderwetse gordijntjes) schommelen aan staaldraden in de Smidsgang. “De Smidsgang voelt donker en onaangenaam. Door de ramen kijken mensen omhoog, naar de lucht, waardoor een ruimtelijk effect optreedt en de Smidsgang minder donker wordt.’’  Rumble brengt eveneens licht, maar dan kunstmatig. Met hun project Shadows worden er schaduwfiguren in witte panelen afgebeeld op de muur van The Sting. Door kleine schijnwerpers aan de HEMA-zijde te plaatsen, wordt de schaduw van passanten afgebeeld naast de schaduwfiguren. Een inventieve vondst. “De schaduwfiguren vormen een verhaal waarin jij meedoet. Zo willen we de Smidsgang een leuke plek maken waar je mooie herinneringen kunt creëren.’’

 

Finishvlag

Zowel Ter Waarbeek als Wissink kunnen op een groot applaus rekenen. De winst gaat echter naar stedenbouwkundig ontwerper Marc Polman, die een 32 meter lange rood-witte finishvlag ‘op’ de Smidsgang wil draperen. Zijn simpele, maar toch slimme concept Dev-Enter sprak de jury aan. Juryvoorzitter Daan Josee: “Waar de meeste ontwerpen zich richtten op het leuker maken van de gang, kiest Marc ervoor om bezoekers effectief en razendsnel de Smidsgang door te krijgen door een fraaie vlag.’’ Polman is blij. “Ik vind het leuk om over bepaalde gebieden na te denken die verbetering behoeven. De Smidsgang is een beetje een armoedige gang die wel wat verfraaiing kan gebruiken. In het woord Deventer zit het woord Enter. Wees welkom, kom binnen. Ik ben zelf ook benieuwd hoe het er straks uitziet.” Ulrike Weis ten Elzen kan de aanwezigen in ieder geval mededelen dat de finishvlag deze zomer tijdelijk de Smidsgang zal aankleden.

 

Veelbelovend

De ontwerpwedstrijd vloeide voort uit het vorige Stadscafé. De entree van de stad was de Smidsgang de eigenaren van de Centrumgarage een doorn in het oog. Samen met Architectuurcentrum Rondeel werd dit concreet opgepakt, met Dev-Enter als mooi resultaat. Maar de Smidsgang was niet het enige veelbelovende project van vorige edities. Tijdens een korte ‘Hoe staat het nu met?-ronde’ wordt de voortgang van eerdere initiatieven besproken.

 

Thijs Paré blijft knokken voor zijn Stadshof. De verstopte stadstuin (tussen de panden van de Lange en Korte Bisschopsstraat en de Grote Overstraat) moet een idyllische ontmoetingsplek worden, vindt Paré.  De pandeigenaren (die toch echt mee moeten werken) zijn echter nog niet overtuigd. “Er is een grote groep enthousiaste mensen opgestaan die meedenkt over de mogelijkheden. We hopen met deze mensen in gesprek te blijven met de pandeigenaren.’’

 

Studenten Marnix Blomberg en Annemiek van de Ven vertellen met trots dat het Loket van Mogelijkheden nu écht bestaat. “Wanneer je een goed idee hebt maar niet weet hoe je het uitvoert, kun je je melden bij het Loket. We brengen je in contact met ondernemers, of andere mensen die je nodig kan hebben en laten studenten met een frisse blik naar je idee kijken.’’

 

Winkeliers willen natuur naar de Nieuwstraat brengen: een kleine tuin op het plein voor het oude postkantoor. Bij een zomerse manifestatie in de Nieuwstraat deden ruim 60 mensen suggesties en aanbevelingen voor de vormgeving, maar het überhaupt voor elkaar krijgen was al een hele kluif. Vanavond is echter een bijzondere avond voor de organisatie: “We hebben vanmiddag om half 5 officieel toezegging gekregen voor subsidie!’’ Uit de zaal stijgt een luid applaus op.

 

Datzelfde applaus krijgt Koos Janssen van het Deventer Stadsstrand, misschien wel het meest besproken idee van de afgelopen jaren. Het stadsstrand gaat er komen, dat is het belangrijkste. En wanneer? “We hopen deze zomer voor het eerst open te gaan’’, aldus Janssen.

 

Pleinen en gangen

Maar er staat meer op de planning, zo blijkt. Vier initiatiefnemers beklimmen het podium om hun idee voor te stellen aan de jury, bestaande uit Liesbeth van Asten (Rentree), Anjo van den Brink (Grijze Silo) en Frans Holleman (BPD).  

 

Pleingevoel

Vastgoedondernemer Elsbeth Boerboom wil samen met winkeliers en vastgoedeigenaren het plein voor de Broederenkerk opfleuren. “De hoek Engestraat-Broederenstraat verdient een plein dat is aangekleed, een schakelpunt. Dat kan met een fontein, zitplaatsen of een lantaarnpaal. Zeker met de huidige leegstand is het goed om de winkelstraten een visuele impuls te geven”, aldus Boerboom. De jury is het roerend met haar eens en overhandigt haar een stadscheque ter waarde van 2500 euro als aanmoediging.

 

Bouwershuis

Bart Mentink, eigenaar van El Popo, kijkt met lede ogen naar de hoek naast zijn restaurant. De hoek op de Brink voor voormalig gerechtsgebouw is een dumpplek voor fietsen, donker en moeilijk bereikbaar. “Zeker gezien het feit dat hier straks een museum in komt, willen we de aanloop naar het Bouwershuis mooier maken.’’ De jury overhandigt ook Mentink de stadscheque. “Waarschijnlijk raak je dan wel een windscherm van je terras kwijt, want die staat in de weg voor een nieuw ontwerp’’, grapt de jury. Mentink kan er wel mee leven.  “Met een mooi plein doen we recht aan het pand.”

 

Deventer Groen

Wijkmanager Esther Lagendijk kreeg geregeld de vraag of de binnenstad niet wat groener kon. “Om de waterafvoer te verbeteren en hittestress tegen te gaan is vergroening heel belangrijk. Daarom willen we op minimaal 10 plekken in de binnenstad vergroening aanbrengen, die bewoners zelf kunnen onderhouden. Daarom zoek ik een creatieve denker die mee kan denken over de uitvoering.’’ Lang hoeft ze niet te zoeken. Vanuit de zaal klinkt meteen een enthousiaste hovenier. Bovendien besluit de jury Lagendijk te koppelen aan de lokale stadsecoloog en een landschapsvormgever van de gemeente.

 

Gezellige Duivengang

De Duivengang tussen de Smedenstraat en de Broederenstraat is niet de leukste straat om door te lopen, zeker niet in het donker. Graffiti, afval, houten platen, het oogt wat onguur. Daar wil het naastgelegen Happerij Tapperij de Expeditie verandering in brengen. Sterker: dat doen ze al. Door een gezellig terras te maken in de Duivengang, met bijbehorend groen en mooie verlichting wil het eetcafé een idyllische sfeer creëren. Wat ze zoeken? Vooral tips, want een stadscheque hebben ze al gekregen. Veel kan de jury niet betekenen, maar een aanmoediging is op zijn plaats. “Het geld is er, de creativiteit ook. Hopelijk gaat het lukken en we zien je graag volgend jaar terug met goed nieuws’’, aldus de jury.

  

Bedrijvigheid in Deventer

Wanneer de presentaties klaar zijn, de cheques zijn verdeeld en de prijzen in ontvangst zijn genomen kunnen de tientallen bezoekers eindelijk gebruikmaken van hun felbegeerde muntje. De mannen achter de bar rennen af en aan met glazen Deventer bier. Wat er van de initiatieven terechtkomt zullen we de komende maanden ontdekken. Hopelijk enteren we de stad onder een rood-witte finishvlag, genieten we van het vele groen, rusten we uit op een bankje voor de Broederenkerk, eten we iets in de Duivengang en doen we een drankje op het stadsstrand of in de Stadshof.

 

Door Luuk Talens

 

NIEUWS

 

Deventer bruist van ideeën voor de binnenstad

Marc Polman wint prijsvraag Smidsgang

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *