Nieuws

Van Stadsfestivals tot Stadsstranden: Deventer gaat bruisen

Een overweldigende opkomst van Deventer doeners en Deventer denkers leidt tot een succesvol Stadscafé D2 van Architectuurcentrum Rondeel en de Provincie Overijssel. Bovendien leidt het tot een vliegende start voor zes initiatieven om de binnenstad van Deventer te laten bruisen.

 

Con Zaat heeft zich weleens rustiger gevoeld dan op deze avond in Het Burgerweeshuis. De stoelen staan klaar, de statafels ook, het geluid is gecheckt en de spotlights branden. Nu de mensen nog. Het programmaraadslid van Architectuurcentrum Rondeel en kartrekker van het Stadscafé D2 is zenuwachtig. Hoeveel mensen zouden er komen? Twintig? Dertig? Vijftig misschien? Een half uurtje later is de zaal vol. Liefst 125 mensen vullen de zaal om te luisteren naar, mee te denken over en een voorzetje te doen voor initiatieven voor een toekomstbestendige binnenstad van Deventer. “Geweldig om te zien dat er zo veel mensen zijn gekomen vanavond’’, zegt Zaat. “Ik ga hier tevreden weg als de ideeën die vanavond worden gepresenteerd automatisch een vervolgstap krijgen, doordat men verbindt en samenwerkt.’’

 

De ideeën

De opzet van de avond is simpel: zes initiatiefnemers pitchen hun idee aan het publiek en een jury, bestaande uit Liesbeth van Asten (Rentree), Anjo van den Brink (Grijze Silo) en Frans Holleman (BPD Gebiedsontwikkeling). Het beste idee krijgt van gedeputeerde Monique van Haaf een stadscheque van 2500 euro als aanmoedigingsprijs om verder te ontwikkelen. Dit neemt echter gedurende de avond een andere wending, maar laten we eerst de ideeën langslopen.

 

Stichting Tevreden: herinrichting speelplekken

“Een speelplek is een eerste stap naar sociale cohesie in een wijk’’, menen Martijn Wubbolts en Jan Pieter Mulder (afstudeerder) van Stichting Tevreden (anagram voor Deventer). Daarom begonnen zij vorig jaar met het herstellen en herinrichten van 88 speelplekken in Deventer. Dit willen ze graag uitbreiden. Mulder: “We zien veel behoefte vanuit de samenleving. Het is een ‘PIMBY-effect’ (Please in my backyard).” Wubbolts vult aan: “Een speelplek zorgt voor verbinding in de wijk en verbetert de leefbaarheid. Bovendien stimuleren we circulaire economie. Speeltoestellen die op de ene plek worden verwijderd knappen we op en gebruiken we ergens anders. Zo staat een huisje uit Colmschate nu aan de Zandweerdseweg.” Mulder en Wubbolts hopen met de stadscheque hun plan verder uit te kunnen breiden. Wubbolts: “Eigenlijk wil ik het gebruiken om Jan Pieter na zijn afstuderen nog te kunnen betalen. Hij kan en wil nog zo veel doen voor Stichting Tevreden.’’

 

Centrumgarage Deventer: de entree van de stad

Het is Thierry van Voorst tot Voorst van centrumgarage Deventer een doorn in het oog: de Smidsgang. Ruim 500.000 mensen komen jaarlijks vanuit de centrumgarage en stuiten op een smalle, shabby, donkere steeg. “Dat is dan onze ‘ingang’ voor de stad. Ik vind het Deventer onwaardig”, stelt Van Voorst tot Voorst. Hij pleit voor een warmer welkom. “Een welkomstboog, plantenbakken, schilderingen op de muren van Hema of The Sting. Het zou mooi zijn als we met ideeën kunnen komen die de entree van Deventer verbeteren.’’

 

De Nieuwstraat als aantrekkelijke aanloopstraat

De Nieuwstraat verandert in een straat waar je alleen nog naartoe gaat als het moet. De levendigheid verdwijnt. Panden staan leeg, winkels komen en gaan en steeds minder bezoekers nemen de straat tijdens hun wandeling mee. Daarom wil Arie van Eijk, van Arie’s EcoDeli in de Nieuwstraat, samen met 50 collega’s verandering. “Wij willen dat de Nieuwstraat een aantrekkelijke stadspoort wordt. Een straat waar gefietst en gewandeld kan worden, met groen en een veilige uitstraling. Maar wij zijn geen architecten. We zouden niet weten hoe.’’ Kim Snijders, voormalig ondernemer uit de Nieuwstraat valt Van Eijk bij vanuit het publiek. “Ondernemers worstelen er al sinds 2005 mee. Hier moet echt iets gebeuren.’’ De wens van Van Eijk? “Hulp, ideeën en geld.’’

 

Stadsfestival Deventer

Naast het onderhoud van de speelplekken is Martijn Wubbolts ook één van de organisatoren van het Deventer Stadsfestival: het festival van en voor Deventenaren. Na een succesvolle eerste editie in 2016 smaakt het naar meer. Wubbolts: “We willen toewerken naar een tweedaags festival, wat niet alleen in het Rijsteborgherpark maar ook in de binnenstad plaatsvindt. Het Stadsfestival moet daarin ook ruimte bieden voor maatschappelijke organisaties en ook willen we graag het festival in het teken van 1250 jaar Deventer stellen. We willen de bezoeker terugbrengen naar de Middeleeuwen. We zouden een cheque goed kunnen gebruiken om er een meerdaags spektakel van te maken.’’

 

De Stadshof: de binnentuin van Deventer

Verborgen tussen de historische panden van de Lange en Korte Bisschopsstraat en de Grote Overstraat ligt een groene oase. Een prachtig stuk onbereikbaar groen, waar eigenlijk niets mee gebeurt. Zonde, vindt Thijs Paré van Wonen Boven Winkels. Daarom wil hij dit groene hart omdopen tot De Stadshof, de binnentuin van Deventer. De eerste stap is al gezet: Wonen Boven Winkels kocht een pand aan de Grote Overstraat om als doorgang te fungeren. Maar wat nu? “Allereerst zijn de eigendommen zeer versplinterd. Het vraagt dus enorm veel tijd en energie om iedereen op één lijn te krijgen. Daarnaast hopen we in contact te komen met creatieve mensen die een goede invulling weten voor dit gebied’’, aldus Paré.

 

Deventer Stadsstrand

De laatste pitch van de avond is wellicht het meest besproken idee van de afgelopen maanden. Initiator Koos Janssen presenteerde de tussenstand van zijn Stadsstrand aan de Bolwerksweg. De stadscheque heeft hij al binnen, nu de expertise om het project naar een hoger plan te tillen nog. “De tijd van vergunningen en de inrichting van de plek is nu aangebroken. De vraag is eigenlijk vrij simpel: wie heeft goede ideeën voor de inrichting van het strand?”

 

De winnaars

Na de presentaties trekt de jury trekt zich terug op het podium van het Burgerweeshuis. In de zaal begint het rumoer. “Welk idee zal de stadscheque krijgen?” Aanwezigen gaan in gesprek met de initiatiefnemers, verbindingen worden gelegd en tips worden gegeven. “Schrijf een prijsvraag uit!”, krijgt Thijs Paré te horen. Wanneer de jury terugkeert verandert de zaak. Er niet één winnaar, alle zes zijn winnaar. Ieder initiatief krijgt via de aanwezigen en de jury de benodigde hulp om de volgende stap in ontwikkeling of realisatie te zetten. Want zoals Zaat al stelde: het gaat niet om geld, maar om verbinding.

 

Het Deventer Stadsfestival krijgt een Stadscheque van €2500 om de zoektocht naar maatschappelijke partners gemakkelijker te maken. De stichting Tevreden (Wubbolts en Mulder) krijgt bovendien via gedeputeerde Monique van Haaf steun van de provincie om een stabiel, toekomstbestendig platform op te zetten voor het beheer en onderhoud van speelplekken.

 

Jurylid Frans Holleman wil de expertise van BPD Ontwikkeling inzetten bij twee initiatieven. De Deventenaar zet de expertise van zijn bedrijf in om Arie van Eijk (Nieuwstraat) en Thijs Paré (De Stadshof) verder te helpen. De Stadshof wordt bovendien gekoppeld aan de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) van de Provincie Overijssel.

 

Het Stadsstrand is al een aardig eind op weg. Toch weet de jury ook Janssen te helpen, door hem te adviseren een preadvies voor zijn vergunningsaanvraag te doen. Dit om de haalbaarheid te vergroten.

 

Tot slot gaat ook Architectuurcentrum Rondeel aan de slag. ‘De entree van de binnenstad’ van Thierry van Voorst tot Voorst is voor het Rondeel een uitgelezen kans om een ontwerpwedstrijd te organiseren. Met een stadscheque van € 2500 wordt de realisatie van het winnend ontwerp mogelijk gemaakt. Houd de website van Architectuurcentrum Rondeel in de gaten voor het vervolg!

De Rondeel-kartrekkers van Stadscafé D2 waren Doesjka Majdandzic, Marco Odding en Con Zaat.

 

Stadscafé D2

Deze succesvolle editie van het Stadscafé D2 smaakt naar meer. En gelukkig, dat komt er ook.

In april zal het Architectuurcentrum Rondeel een Dorpencafé organiseren en later in het jaar volgt een tweede Stadscafé, waarin nieuwe initiatieven kansen krijgen en verbindingen worden gemaakt.

 

Verslag door: Luuk Talens

{ppgallery}slideshow-20170124-stadscafe{/ppgallery}

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *