Excursie Arnhem en Wageningen | Duurzame blikvangers
EXCURSIE | 29-09-2017 | 08.30-18.00 UUR
Architectuurcentrum Rondeel organiseert vrijdag 29 september een architectuurexcursie naar Arnhem en Wageningen in het kader van haar jaarthema ‘ De ruimtelijke impact van de energietransitie’. De excursie wordt georganiseerd in samenwerking met de BNA.
De excursie start in Arnhem in het in 2013 opgeleverde cultureel- en kenniscentrum Rozet in Arnhem.
Naast dat het het grootste openbare gebouw van de stad is met is het ook even van de duurzaamste gebouwen van Arnhem
Daarna reizen we door naar Wageningen, waar ’s middag twee totaal verschillende, maar bijzondere en duurzame gebouwen van de Universiteit Wageningen worden bezocht.
De universiteit van Wageningen richt zich met name op gezonde voeding en een duurzame leefomgeving. De aandacht voor mens en milieu komt ook tot uiting in de gebouwen op en rond de universiteitscampus. Zij worden gekenmerkt door innovatief, duurzaam materiaalgebruik en efficiënt energiegebruik. De campus is 80% klimaatneutraal.
Tijd: 8.30 uur – 18.00 uur
Vervoer: bus
Vertrek bij Postillion Deventer
Prijs : € 75,00 (inclusief busvervoer, koffie/thee, lunch, entree, begeleiding)
PROGRAMMA 29 september 2017
Alle gebouwen die tijdens de excursie bezocht worden, zijn ontworpen met hoge duurzaamheidsdoelstellingen en besteden bijzondere aandacht aan de mens als gebruiker van het gebouw.
Rozet (2013) – architect Neutelings Riedijk Architects
Rozet is het nieuwe huis voor verschillende culturele en educatieve instellingen in Arnhem. Het gebouw is ontworpen langs een ‘binnenstraat’, als verlenging van de stedelijke route. De binnenstraat bestaat uit een stelsel van pleinen en publieke ruimten van waaruit de verschillende functies worden ontsloten.
De binnenstraat doorkruist het hele gebouw vanaf maaiveld tot aan het dak, waar hij eindigt in panoramische dakterras, dat uitkijkt over de Rijn.
De gevel bestaat uit zandkleurige, verticale prefab betonelementen. Deze zijn ofwel voorzien van reliëfs en rozetten (ornamenten met een analogie met het begrip kennis) ofwel ingevuld met glas. Daglicht kan zo tot diep in de ruimte binnendringen. Door het diepe reliëf doen de elementen ook dienst als vaste zonwering.
Rozet is een duurzaam gebouw. De serre van de binnenstraat werkt in de zomer als natuurlijke ventilatieruimte en in de winter als een warmtebuffer. Op het dak wordt een vijver met regenwateropvang voorzien die kan dienen voor koeling en grijswatercircuit. Op het serredak worden zonne- panelen geïntegreerd. In Rozet worden duurzame en onderhoudsarme materialen toegepast, zoals natuursteen en gevelisolatie met schapenwol.
Lumen (1998) – architect Stefan Behnisch
‘Lumen” betekent licht en is een uitstekende naam voor dit bijzondere gebouw. Lumen was het eerste nieuwe campusgebouw en is volledig ontworpen rond haar gebruiker en omgeving. Licht, natuurlijke materialen, groen en water bepalen het beeld in en om Lumen. Het heeft geresulteerd in een mens- en milieuvriendelijk gebouw, dat een zintuiglijke ervaring geeft van de relatie tussen binnen- en buitenomgeving, waarbij het weer, de seizoensveranderingen, frisse lucht en omliggende natuur duidelijk zijn.
Plus Ultra – bedrijfsverzamelgebouw universiteitscampus (2015) – Wiegerinck Architecten
Plus Ultra is een kantoor- en laboratoriumgebouw met een techno-hal met incubator-functie voor startende bedrijven in de agri-food, life-sciences en aanverwante sectoren. Een plek voor open innovatie. Plus Ultra is als duurzaam gebouw ontworpen en kreeg het BREEAM certificaat Excellent. Het ruimtelijke ontwerp richt zich op synergie, ontmoeting, samenwerking en open innovatie. Elke bewoner van Plus Ultra wordt uitgenodigd kennis te delen en samen te werken aan nieuwe ontwikkelingen. Openheid, transparantie en zichtbaarheid spelen een cruciale rol. Om dit te bereiken vormt een centraal atrium het kloppende hart. Aan dit atrium liggen verspreid over de vijf bouwlagen diverse ontmoetingsruimten, vergaderplekken, pantry’s, flexwerkplekken en een aantal bedrijfsloketten om de startende bedrijven te ondersteunen. Tussen de bezichtigingen door zullen we een lunch gebruiken in restaurant Linnaeus. Het restaurant is gehuisvest in een gebouw van de voormalige Landbouwuniversiteit, dat eind jaren tachtig is gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe vleugel door Mecanoo architecten. De gebouwen zijn sinds 2011 onderdeel van de Beeldengalerij Het Depot.
{ppgallery}20170929-architectuurexcursie{/ppgallery}