Nieuws

Een kinderlijke kijk op Deventer

Architectuurcentrum Rondeel staat een maand lang vol met creatieve uitspattingen van vmbo-leerlingen van EHL Het Stormink. Met het project Deventer Mijn Stad geven de leerlingen een geheel eigen kijk op Deventer.

 

 

“Als je door de stad loopt kijk je naar de winkels, de etalages. Maar soms is het net zo mooi om eens naar boven te kijken en al die prachtige historische panden te zien die we hebben in onze binnenstad’’, zegt burgemeester Andries Heidema in Architectuurcentrum Rondeel.

En dat is precies wat de leerlingen van Etty Hillesum Lyceum Het Stormink de afgelopen weken hebben gedaan. Met als resultaat de tentoonstelling ‘Mijn Stad’, die de burgemeester officieel opende op 24 maart.

Zeven brugklassen vmbo trokken drie weken uit om zich te verdiepen in hun eigen stad. Van de geschiedenis tot de architectuur en van cultuur tot economie. “We hebben op veel verschillende manieren aandacht besteed aan de stad’’, vertelt tekenleraar Mark Bouwhuis. “Met lessen, stadswandelingen en presentaties . Het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt. Zeker voor kinderen.’’

 

Roze kastelen en Gucci-winkels

In het midden van het Architectuurcentrum staat een hoge tafel met een gefiguurzaagde Deventer skyline. Een man met een rollator loopt langs de tafel en bekijkt elk pand minutieus. De Waag, de Bergkerk, De Lebuïnuskerk, de meeste panden zijn herkenbaar. Dan blijft de man glimlachend staan. Brugpieper Femke besloot haar fantasie de vrije loop te laten en in de skyline plaats te maken voor een felroze kasteel, keurig voorzien van (paarse) torens en een toegangspoort.

Vlak achter het roze kasteel vinden we een replica van het huis van Hans & Grietje en twee opvallende kledingzaken: Gucci en Louis Vuitton. Volgens de makers een duidelijke aanwinst voor de Deventer binnenstad. En laten we eerlijk zijn, daar hebben ze volkomen gelijk in.

Naast de houten skyline maakten de leerlingen een graffitimuur, waarop met felle kleuren, teksten en tekeningen de bijzonderheden van Deventer worden afgebeeld. Naast de graffitimuur hangen ingelijste tweets, met leuke uitspraken over Deventer. Tussen de tweets hangen tekeningen van oude gevels uit de binnenstad, waarbij sommigen zich zelfs waagden aan bekende historische gevels van bijvoorbeeld de verschillende kerken en het Luxor-pand op de Brink.

Kartonnen presentatiekasten verdelen de ruimte, met daarin tientallen leporello’s (zigzagfolders). De één vulde zijn folder met historische feiten over Deventer, de ander wijdde hem volledig aan Go Ahead Eagles.

 

Nieuwe stad

Leerlingen Iain en Mateusz uit 1KA staan trots opgesteld bij een grote plattegrond aan de muur. “We moesten een nieuwe stad ontwerpen, met tien wijken. Elke wijk is bestemd voor een bepaalde groep inwoners. Wij hebben dit gemaakt’’, zegt Iain wijzend naar een groot groen deel van de kaart. “Wij hebben een wijk gemaakt voor boeren. Hier zie je alle weilanden, met water en verderop ligt een woonwijk.’’

Hun klasgenotes Chanel en Nurseli schuiven dichterbij. De dames hebben zich ontfermd over de infrastructurele oplossingen in de nieuwe stad. “Wij hebben de wegen aangelegd in deze wijk. Hier zo. Met een rotonde en een tankstation. Dat gele bord? Dat is de M van McDonald’s’’, zegt Chanel. Ze vonden het leuk om te doen, maar het leverde ook wel eens spanningen op, zegt Nurseli. “We hebben best vaak ruzie gehad over wat we waar wilden tekenen, maar nu zijn we allebei tevreden.’’

De plattegronden vormen een kleurrijk en boeiend geheel waarbij de groepen heel duidelijk hebben nagedacht over de leefbehoeften en -wensen van hun inwoners, de verbinding tussen bebouwing en natuur en de infrastructuur. Zo zal de industrie in de stad van Davy, Rik en Jesse een extra impuls krijgen. Het drietal kiest voor een vliegveld naast de stad, in plaats van ouderwetse snelwegen.

  

Eigen kijk

“Het is ontzettend leuk om te zien hoe creatief kinderen omgaan met de stad’’, zegt Daaf Ledeboer van Architectuurcentrum Rondeel. “Middelbare scholieren ontwikkelen net hun omgevingsbewustzijn en dat leidt tot een hele interessante kijk op hun stad. Bijvoorbeeld op de vormgeving van gebouwen. Ik heb bijvoorbeeld al meerdere ontwerpen gezien waarbij schoorstenen schuin op het dak staan, dan zie je dat kinderen nog zo veel kunnen leren.’’

Ledeboer is zelf intensief betrokken bij het project. “Ik heb presentaties gegeven aan de leerlingen op Het Stormink over de bouwgeschiedenis van de Deventer panden. Dat begint echt vanaf de basis: waarom zijn oude daken puntvormig? Hoe zijn ze opgebouwd? Waarom besteedden mensen vroeger aandacht aan het versieren van hun gevel? Wanneer kwamen er glazen ramen in de panden? Waar bestonden ramen daarvoor uit ? (varkensblazen, red.)  De leerlingen hebben ademloos geluisterd, vroegen veel en vonden het buitengewoon interessant. Het is ontzettend leuk om de kinderen uit te leggen dat waar ze dagelijks naar kijken, honderden of duizenden jaren denkwerk heeft gekost om te maken. We hopen een zaadje te planten bij de leerlingen waardoor ze in de toekomst bewust blijven kijken naar de wereld om hen heen.’’

 

 

Kom kijken

De tentoonstelling Deventer Mijn Stad is tot 24 april te zien in Architectuurcentrum Rondeel aan de Stromarkt 18C. De toegang is gratis.

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *