expo

Van achtertuin tot voorstad, Piet Oudolf

15 september 2005 t/m 27 november 2005 

 

Architectuurcentrum Rondeel opent het nieuwe seizoen met een tentoonstelling over het werk van Piet Oudolf. Het is de eerste tentoonstelling die wordt gehouden over het werk van Oudolf die tot de top van tuinontwerpers behoort en een flink aantal prestigieuze projecten op zijn naam heeft staan. Oudolf heeft samen met zijn vrouw Anja een kwekerij in Hummelo waar zij een ongebruikelijk assortiment vaste planten kweken. Deze worden toegepast in de tuinen, die hij over de hele wereld ontwerpt.

In de ontwerpen van Piet Oudolf staan sfeer en belevingswaarde in alle seizoenen voorop. Belangrijke sfeermakers zijn voor hem vaste planten en grassen. Veel ‘groenmensen’ ervaren openbaar groen en tuinen als twee verschillende werelden, echter niet alleen in tuinen maar ook in openbaar groen zijn vaste planten en grassen prima toepasbaar.

Piet Oudolf probeert een brug te slaan door de voordelen van vaste planten en grassen te koppelen aan de wens tot gevarieerder openbaar groen. Zijn veelal geometrisch vormgegeven tuinen en parken, strakke hagen, in combinatie met de losse vormen van grassen en vaste planten, geven zijn ontwerpen een architecturale uitstraling.

Architectuurcentrum Rondeel toont in deze tentoonstelling de werkwijze van deze bijzondere ontwerper/kweker door middel van beelden van klein- en grootschalige projecten en plannen in binnen- en buitenland.

Enkele projecten van hem zijn het Van Abbe Museum in Eindhoven, The Battery in New York, Highline in Chicago en Wisley in Engeland. Het werk van Piet Oudolf is in 2002 bekroond met de Gold Veitch Memorial Medal van de Britse Royal Horticultural Society.

OPENING: 15 september 2005, 19.30 uur

Ter gelegenheid van de opening houdt Piet Oudolf een lezing over zijn werk en zal Petra Blaisse, eigenaar/ontwerper van Inside Outside te Amsterdam, spreken over de ontwikkeling van de semi-openbare landhuistuin tot stadspark: van onschuldige, vredige, luxueuze tuin wordt de tuin stedenbouwkundige noodzaak. Petra Blaisse werkt samen met Piet Oudolf aan La Biblioteca degli Alberi in Milaan.

Verder heeft zij meegewerkt aan enkele grote projecten zoals The Connective Landscape in Seoul, Museumpark Rotterdam, Downsview Park in Toronto. Bouwactiviteiten verplaatsen zich steeds vaker van nieuwe uitleggebieden naar binnenstedelijke locaties. Stadsvernieuwing in plaats van vinex-locaties. De vraag dient zich dan aan of de gebruikelijk uitvoerige planvorming ook voor binnensteden gehanteerd moet worden. Wordt een aantrekkelijke stedelijke structuur dan niet een saaie, monotone en monofunctionele wijk? Past een structuurplan, een bestemmingsplan of een welstandsnota wel bij het karakter van een bestaande en vaak geleidelijk gegroeide stad?

 

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *