Nieuws

Deventeropdekaart.nl uitgebreid met molens

 

Architectuurcentrum Rondeel en Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) hebben de website ‘Deventeropdekaart.nl’ uitgebreid met een historisch overzicht van Deventer molens.

 

‘De Molens van Deventer’ is een nieuw onderdeel op Deventeropdekaart.nl. Ooit waren er tientallen verschillende molens, zoals rosmolens, water- en windmolens, die de stad en de dorpen eeuwenlang van duurzame energie voorzagen. Heel veel van die houten molens zijn in de loop der eeuwen afgebrand. Door de intrede van de fossiele brandstoffen na 1850 werden de windmolens uit de energiemarkt geconcurreerd en in de meeste gevallen gesloopt. Op dit moment staan alleen korenmolen ‘De Leeuw’ in Bathmen en houtzaagmolen ‘De Bolwerksmolen’ nog fier overeind en werken nog. De website ‘Deventeropdekaart.nl’ laat zien waar de molens ooit hebben gestaan, wat er werd geproduceerd en toont een aantal wetenswaardigheden.

 

Historisch perspectief

Historisch overzicht Senzora DeventerDeventeropdekaart.nl biedt niet alleen een overzicht van de Deventer molens. Op de site vind je ook een overzicht van de rijksmonumenten, de architectuur vanaf 1945 en eeuwenoude stadsgezichten in de gemeente Deventer. Daarnaast toont Deventeropdekaart.nl een historisch overzicht van de Deventer industrie en het SIED-bedrijvenoverzicht, waaronder – welbekend – Auping, Kluwer, Stegeman en de Deventer Koek, maar ook Senzora uit 1811. Wist je bijvoorbeeld dat die naam afkomstig is van de naam van de oprichters: Schoemaker en Zonen Raamstraat?

Alle informatie wordt getoond aan de hand van overzichtelijk luchtopnames met markeringen waar lang geleden een landgoed, fabriek of molen stond, binnen of buiten de verdedigingswerken van de stad. Met oude kaarten en foto’s. Kortom, een indrukwekkend online historisch overzicht van Deventer! 

De meeste informatie is verzameld en op de site gezet door de inspanningen van enthousiaste vrijwilligers van Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) en Architectuurcentrum Rondeel.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *