Nieuwsverslag

Hotel Deventer: een kers op de appelmoes?

Als je sinds decennia niet meer in een Van der Valk hotel geweest bent, dan heb je soms nog een beeld van een ‘simpel’ motel waar de appelmoes met een kers wordt geserveerd in het restaurant. Na een bezoek aan het nieuwe Van der Valk Hotel Deventer kan dat beeld flink bijgesteld worden. Op 2 september 2021 waren we met een 30-tal vrienden van Architectuurcentrum Rondeel in het vorig jaar opgeleverde hotel aan de Birnieweg. We werden gastvrij ontvangen door manager Roos van der Valk, architect Paul Teunissen en Gerwin Winkelhuis van aannemer Dura Vermeer.

Al in 2008 is er gestart met het maken van de plannen voor Hotel Deventer. Alhoewel voor elke Van der Valk-locatie een individueel ontwerp gemaakt wordt, zit er in grote lijn een opbouw in, die ingegeven is door de bouwtechniek: een deel laagbouw met restaurant en zalen, en een hoogbouwgedeelte met kamers. De vergader- en feestzalen kunnen hierdoor zeer grote overspanningen hebben tot wel 18 m. Aannemer Dura Vermeer heeft deze grote overspanningen gebouwd met voorgespannen betonvloeren.

BREEAM-certificaat ‘Excellent’ voor Van der Valk Deventer

Het gebouw is energieneutraal en all-electric. Dat betekent dus gasloos. Verreweg het grootste gedeelte (90%) van de benodigde energie krijgt Hotel Deventer van de windmolens langs de A1. De overige 10% leveren de zonnepanelen op het dak van de hoogbouw. Op het dak van de laagbouw is daarentegen een daktuin aangelegd, wat niet alleen een mooi uitzicht biedt vanuit de hotelkamers, maar vooral bedoeld is om meer groen in de omgeving terug te brengen. Een warmtepomp met twee grondboringen van 80 m diep verwarmt het hele hotel in combinatie met warmteterugwinning uit de ventilatielucht.

Daarnaast is er bewust gekozen voor materialen die lang meegaan, zoals de mooie handvorm baksteen aan de gevel, de aluminium kozijnen of de balustrades van glas en roestvrij staal bij de balkons. Het triple-glas in de kozijnen is niet alleen goed voor de warmte-isolatie, maar ook prettig tegen geluid van buitenaf.


Het interieur ademt ‘Deventer’

In het hele gebouw komt de bezoeker kunstwerken, wandbekleding of symbolen tegen, die refereren aan iconen en de geschiedenis van Deventer – van het Hanzeverleden tot het wapen van Go Ahead Eagles in het restaurant. Elke kamer heeft een eigen kunstwerk met een Deventer motief.

Het zwarte hout bij de vergaderzalen doet denken aan boerenschuren, een verwijzing naar de landelijke omgeving rondom Deventer.

Een eyecatcher is de trap in de dubbel hoge entreehal. Deze is gemaakt van in situ beton. Aan de onderkant is het patroon van de ambachtelijk getimmerde bekisting mooi te zien. Alleen de trap al, die aan de onderkant bewust niet afgewerkt is, is een aanrader om bij een bezoek aan Hotel Deventer te bekijken.

Vijfde generatie familiebedrijf

Roos van der Valk vertelt dat ze behoort tot de vijfde generatie. Elk familielid wordt van jongs af betrokken bij het bedrijf waardoor je er automatisch ‘in’ groeit. Het bedrijf zet in op “goede” kwaliteit, omdat ze niet voor korte termijn bouwen, maar de hotels na willen laten aan de volgende generatie. De groei is bepaald nog niet ten einde blijkt wel; er wordt nu gebouwd in Best en binnenkort in Hattem.
 

Na een uitgebreide rondleiding waren we onder indruk van het ontwerp en de kwaliteit.

En… de appelmoes wordt al lang niet meer geserveerd met een kers.

Adri van den Dries

Een impressie

Foto’s: Maarten de Graaf, Adri van den Dries en Architectuurcentrum Rondeel

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *