opening

Jón Kristinsson, architectonisch vrijdenker

OPENING | 6-11-2003

Prof. ir. Jón Kristinsson, architectonisch vrijdenker, ontwerper, uitvinder, onderzoeker. Een Deventer architect.

Kort samengevat is deze tentoonstelling een autobiografisch overzicht van zijn leven. Zijn jeugd in IJsland, zijn zeemanstijd die hem naar Rotterdam bracht (wederopbouw, de Lijnbaan), de doofheid die zijn leven veranderde, waarna staatsexamen beta als toegangsbrief voor de studie Bouwkunde aan de TU Delft volgde. De Stylos excursie met professor Van der Broek in 1962 naar Egypte, waar hij zijn vrouw Riet leerde kennen. Het samen oprichten van hun Deventer architectenbureau Kristinsson in 1966.

 

Hij vulde zijn gereedschapskistje met uitzonderlijke kennis en werd bekend als koploper op het gebied van energiebesparing, stadskantoor Lelystad minimum energiewoningen etc. En ten slotte de Koninklijke Shell Prijs 1998 voor duurzame ontwikkelingen en architectuur.

 

Minder bekend zijn Jóns mensvriendelijke kleinschaligheid, goed doordachte plattegronden, details en interieurs. Een allround ontwerper in navolging van o.a. Alvar Aalto, Arne Jacobsen en Carlo Scarpa met een aardige dosis humor. Na zijn pensioengerechtigde leeftijd werkt hij in de luwte van zijn opvolgers Daan Josee en Wim Welmer aan verschillende projecten en zijn in status nascendi verkerende ‘ademend raam’.

 

Opening op donderdag 6 november 2003 om 19.30 uur

 

Egbert Koster, architectuurpublicist, houdt een inleiding over het werk van Jón Kristinsson, waarna Jón zijn lezing ‘de bron van inspiratie’ zal houden.

 

Interessante Links

 

Jón Kristinsson op Wikipedia

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *