Agenda

De inclusieve Stad Placemaking

LEZING | 27-06 | 20:00 UUR

De openbare ruimte is van iedereen: voor jong en oud, arm en rijk, man en vrouw, onafhankelijk van je culturele achtergrond, religie of kleur. Het is de plek waar verschillende mensen elkaar ontmoeten en informeel contact hebben. Dat is het uitgangspunt. We zien in onze steden echter steeds meer polarisatie en gentrification. Ook in de buitenruimte.

Minouche Besters (partner van STIPO): “De publieke ruimte moet een plek zijn waar iedereen zich thuisvoelt. Nu zie je soms buurten binnen vijf jaar veranderen tot plekken waar niet meer iedereen zich thuisvoelt. Dat komt door gentrification, de impact van Airbnb, maar ook door de impact van mobiliteit, waar je enerzijds groepen hebt die zich makkelijk door de hele wereld begeven en anderzijds groepen die met name in hun eigen buurt blijven.”

Polarisatie tegen gaan met publieke ruimte
Het is volgens Besters belangrijk om na te denken over hoe je ervoor zorgt dat wijken voor iedereen aantrekkelijk blijven in alle fasen van hun leven, omdat steeds meer gemeenten worstelen met de vraag hoe ze de polarisatie in de samenleving tegen kunnen gaan. “De fysieke ruimte van een publieke plek kan daarbij een belangrijke rol spelen, omdat er ook empowerment in zit en activering van mensen. “Je maakt de betrokkenheid van de mensen bij hun buurt groter. Bovendien is een de fysieke ruimte van een publieke plek uiteindelijk bedoeld om elkaar te ontmoeten. Door daar veel aandacht aan te besteden wil je voorkomen dat mensen zich niet thuisvoelen in hun eigen dorp of stad. Want dat niet thuisvoelen stuurt uiteindelijk de polarisatie. Als je zorgt voor publieke plekken waar iedereen zich thuisvoelt, draag je ook bij aan het tegengaan van de tweedeling in de maatschappij.”

Zo kijk je naar publieke plekken
Besters legt uit dat er drie manieren zijn om naar publieke plekken te kijken. “De eerste soort is zo universeel, denk aan water, markten of vuur in de winter dat trekt mensen uit alle geledingen. De tweede soort zijn plekken die wel voor iedereen gemaakt zijn, maar niet voor iedereen toegankelijk. Neem de schaatsbanen die veel gemeente organiseren in de stad. Als je daar te veel geld voor vraagt, valt een deel van het publiek af.  En de derde soort is een publieke plek, die je bewust voor een specifieke groep ontwerpt.

Placemaking
Hoe verbindt je mensen aan een plek is essentieel voor de menselijke maat, voor interactie, voor innovatie, voor een gezond en fijn leven en voor een omgeving, geschikt voor een duurzame manier van leven? Placemaking is leuk. Placemaking is een snelle, goedkope en korte manier van investeren – maar ook een gezamenlijke investering voor de lange termijn.

Stipo is de Nederlandse partner van Placemaking Europe. Juist deze maand verschijnt de publicatie Our City. Placemaking Europe organiseerde in het voorjaar van 2018 de CitiesforAll conferentie in Stockholm. Het belangrijkste thema hier was: hoe zorgen we ervoor dat iedereen zich thuis blijft voelen in onze steden? De vele inspirerende cases en onderzoeken daar gepresenteerd lieten zien dat we vanuit placemaking heel veel weten over hoe je bouwt aan inclusiviteit, en dat we met een verdiepingsslag een hele goede bijdrage aan een van de meeste prangende vraagstukken in vele (Europese) gemeentehuizen kunnen geven. Dat is “OUR CITY?” geworden. De publicatie is nu al te bestellen op https://stipo.myshopify.com/collections/all

Locatie: Architectuurcentrum Rondeel
Datum: donderdag 27 juni 2019
Tijd: 20:00 uur (inloop 19:30)

Meer informatie: Ulrike ten Weis 06-43225500, Holger Boswijk 06-21217598.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *