Nieuws

POPUP Ruimte maken – Ruimte laten

 

In de nacht van 17 op 18 mei 2019 vond een bijzondere POPUP actie plaats op het Grote Kerkhof.

Zoals de naam al zegt, was dit monumentale plein eeuwenlang,een van de grootste begraafplaatsen van Deventer. In een meer recente verleden diende het  plein voornamelijk parkeerplaats. Nadat de gemeenteraad in 2012 al had besloten dat het Grote Kerkhof autovrij zou worden, is dit uiteindelijk per 2 januari 2019 realiteit geworden. Maar daarna werd het leeg en stil  …

Ruimte laten – Ruimte maken

“Ruimte laten – Ruimte maken’ is een citaat uit de jaren 70 van de bekende architect Herman Hertzberger. Voor architectuurcentrum Rondeel vormde dit citaat het motto van de POP-UP actie. Het verbeeldt spreekwoordelijk het rouwproces die de transitie van Grote Kerkhof kenmerkt. Juist door bewust afscheid te nemen van het oude en vertrouwde, ontstaat er ruimte voor het nieuwe.

Plein in transitie

Het rigoreus autovrij maken van het Grote Kerkhof, zonder dat er al een nieuwe bestemming of invulling voor de toekomst bekend is, betekent een ongebruikelijk lange transitieperiode en een onzekere toekomst: Wordt het nieuwe Kerkhof beter of slechter dan het oude ?

Inmiddels is er een sfeer aan het ontstaan waarin winkeliers terugverlangen naar het oude parkeerveld.Waarin de verhalen en geruchten een beschuldigende toon krijgen. Komt het door een gebrek aan nieuw perspectief?Vinden we het lastig om het oude los te laten?

Deze ludieke actie heeft architectuurcentrum Rondeel de aandacht vestigt op deze bijzondere situatie en is met Deventernaren en bezoekers van de stad in gesprek te gaan om een nieuw perspectief te vinden voor deze historische en monumentale plek in de binnenstad.

Alle opgehaalde nieuwe perspectieven worden gebundeld en binnenkort overhandigt aan de gemeente Deventer.

Link naar de video op YouTube: Video Ruimte Laten Ruimte maken

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *