Maas Architecten

30 november 2006 t/m 18 februari 2007

Architectuurcentrum Rondeel heeft een complete metamorfose ondergaan. Met doeken en verf werden de wanden en het plafond geheel zwart gemaakt. De museale ambiance die zo ontstaat, vormt het ideale decor voor de lichte en transparante architectuur van Maas Architecten.

Vanaf 30 november 2006 tot en met 4 februari 2007, toont dit Lochemse architectenbureau een tiental ontwerpen die kenmerkend zijn voor de architectuuropvattingen van Wim Maas en van de drie overige architecten van het bureau. Aanleiding voor de tentoonstelling is het 15-jarig bestaan van het bureau waarvan in Deventer en omgeving diverse ontwerpen te bewonderen zijn.

 

Bijzonder nauwkeurige maquettes van gerealiseerde en nog in de ontwerpfase verkerende projecten staan opgesteld in grote transparante lichtboxen en worden toegelicht met schetsen, tekeningen, foto’s en teksten. De keuze laat een doorsnede zien van de ontwerpcapaciteit van het bureau. Naast enkele vrijstaande woonhuizen zijn het een appartementencomplex, een woonzorgcentrum en het nieuw te bouwen kantoor voor het Waterschap Rijn en IJssel in Doetinchem. Dit laatste project verkeert in de definitieve ontwerpfase en zal naar verwachting in 2008 worden opgeleverd. Hoewel de architecten Wim Maas, Frank Vijftigschild, Gerard Plug en Robert Slot autonoom werkende architecten zijn, is er in de ontwerpen toch een duidelijke overeenkomst te herkennen, die duidt op een sterke onderlinge samenspraak.

 

Opvallend is de terugkerende relatie die de gebouwen hebben met hun omgeving. De stedenbouwkundige en/of landschappelijke setting vormen zonder uitzondering een belangrijk uitgangspunt in de ontwerpen. Soms resulteert dat in een naadloze aansluiting, maar soms wordt juist het contrast gekozen om zo de betekenis van de situatie te duiden. Andere overeenkomsten in de architectuur zijn het heldere en vaak transparante materiaalgebruik en de zorgvuldige uitwerking in de details.

 

De architectuur van Maas Architecten laat niet alleen zien waar het ontwerp staat, maar ook wie de gebruikers zijn. Zo heeft een woonhuis een andere, meer introverte vertaling gekregen dan een kantoor zoals dat van het Waterschap. Hier staan de geheel glazen gevels, die in een golvend ritme het gebouw omhullen, niet alleen symbool voor de transparante organisatie die deze opdrachtgever wil zijn maar ook voor hun core business: water.

 

De bijzonder tentoonstelling werd vormgegeven door Eloi Koster uit Apeldoorn.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.