Stadscafé: De Spontane Stad, hoe doe je dat?
Op 9 juni organiseren het ZAP, Club Cele, Gemeente Zwolle en Provincie Overijssel het derde en laatste stadscafé: “De Spontane Stad, hoe doe je dat”.
Met de reeks stadscafés willen we leren van anderen, met voorbeelden van elders, wat er nodig is om het proces van de Spontane Stad in te richten. Het doel is om na de zomer concreet in Zwolle aan de slag te gaan.
Op 9 juni werken we samen met De Vastgoed Sociëteit Zwolle en belichten we de Spontane Stad vanuit de financiële hoek. We gaan in op de kracht van ondernemerschap bij gebiedstransformatie.
De eerste stadscafés hebben ons veel opgeleverd: Andries Geerse (Havenkwartier Deventer) heeft toegelicht hoe belangrijk een flexibele wet- en regelgeving is. De Space Cowboys vertelden wat het betekent om naast beeldend kunstenaar ‘hotelier’ te zijn (Hotel Lucy in the Sky) en hoe ze aan startkapitaal kwamen. Endry van Velzen ging in het tweede stadscafé in op de rol van de architect als ‘ontwikkelaar’ in de zogenaamde Stadsbouwgroepen in Rotterdam. Yosser Dekker (Roofgarden, Arnhem) legde uit hoe je met eenvoudige middelen en een goed onderbouwd plan vertrouwen kunt winnen bij partijen in de stad en daarmee tot uitvoering komt.
Sprekers 9 juni 2015
Micha van Wijngaarde, specialist in het herbestemmen van leegstaand vastgoed bij Wijngaarde Vastgoedconcepten, www.wijngaarde.nl
Arie-Willem Bijl, strategisch adviseur bij Titaannetwerk, www.titaannetwerk.nl
Micha van Wijngaarde houdt zich al ruim 10 jaar bezig met transformatie van leegstaand vastgoed en werkt vanuit de overtuiging dat de ontwikkeling van vastgoed een impuls kan – en moet – geven aan binnensteden. Hierbij staat menging van verschillende functies als middel om een stedelijke omgeving toekomst te geven centraal. Micha zoekt de commerciële kans die in elk gebouw verscholen ligt. De combinatie van een sterk concept, functiemenging en een gezonde kasstroom is een essentieel uitgangspunt. Op 9 juni vertelt Micha over zijn ervaringen bij ‘De Overkant’ in Amsterdam (www.deoverkant.com) en ‘HEMbrug’ in Zaandam(www.hembrugontwikkelt.nl).
Arie-Willem Bijl is oprichter van Titaannetwerk BV en richt zich op ‘eigenzinnig’ strategisch advies & procesmanagement voor complexe samenlevingsvraagstukken. Arie-Willem werkt voor het ontwikkelingsbedrijf Waalfront aan een strategie waarmee met een slimme mix van tijdelijke functies in leegstaande gebouwen (en buitenruimte) gewerkt wordt aan waardecreatie voor het Waalfrontgebied te Nijmegen. Het Honigcomplex (www.honigcomplex.nl) is geslaagd maar hoe kan de extra gecreëerde waarde worden vastgehouden voor de stad en gebruikt worden?
Moderator van deze avond is Eefke Meijerink, directeur Creatieve Coöperatie Zwolle. De avond wordt afgesloten met een bijdrage van stadsdichteres Marieke van Bolderen.
De serie stadscafés vindt plaats in het kader van het Jaar van de Ruimte waarbij we kennis en ervaring uitwisselen binnen de provincie Overijssel. We werken hierin samen met Architectuur Centrum Twente, het Rondeel uit Deventer en Saxion Hogeschool.
Waar
Het derde Stadscafé vindt plaats op 9 juni in Café Foyé in Theater Odeon, Blijmarkt 25 in Zwolle.
Programma 9 juni 2015
20:00 inloop Stadscafé
20.30 start inspirerende talks
22.00 einde
Aanmelden
De entree is gratis, meld je aan voor deze avond door een mail te sturen aan:redactie@clubcele.nl
Optioneel is het mogelijk om vanaf 18.00 uur het diner van de dag in het Pop-Up restaurant van Café Foyé te nuttigen a €13,50, reserveren via info@cafefoye.nl
Samen
Stichting ZAP, www.stichtingzap.nl
Club Cele, www.clubcele.nl
Gemeente Zwolle, www.zwolle.nl
Provincie Overijssel, www.overijssel.nl
De Vastgoed Sociëteit Zwolle, www.dvszwolle.nl