Nieuws

Architectuurcentrum Rondeel kijkt naar duurzaam bouwen op Floriade

Borden van afgekeurde eieren, een keukenkastje van geperst biermost, op kleur gebracht met rode paprika, wandplaten uit rietstengels, aan elkaar geplakt door een schimmel, vloertegels van aardappelen en lisdodde, een binnenmuur van 3D-geprint gebruikt toiletpapier.

Architectuurcentrum Rondeel bracht vrijdag 1 juli 2022 een inspirerend bezoek aan het nagenoeg volledig met biologische materialen gebouwde huis van Biobased Creations, onderdeel van de Floriade 2022 in Almere. Een huis dat volgestopt met duurzame bouwmaterialen laat zien dat er op zolderkamers, maar ook bij bedrijven, volop wordt gewerkt aan de overstap naar duurzame bouw.

Jaarlijks vrijwilligersuitje Rondeel

Het bezoek aan het biohuis op de Floriade maakte deel uit van het jaarlijkse vrijwilligersuitje van Architectuurcentrum Rondeel, dat werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd in de voormalige fabriek van Senzora in de Raambuurt, waar net een tentoonstelling over de vernieuwing van het fabrieksterrein is afgesloten. De excursie naar de Floriade telde ongeveer 25 deelnemers.

Ontwerp van Pascal Leboucq en Lucas de Man

Voor de overige onderdelen van het uitgestrekte Floriade-terrein bleef weinig tijd over, maar een uitgebreide rondgang over het terrein vergt toch al gauw een volledige dag, of zelfs nog meer. Daar stond tegenover dat de bedenkers en bouwers van het deels opengewerkte duurzame huis een rondleider hadden afgevaardigd die op uiterst enthousiaste en humoristische wijze de achtergronden van het huis en de gebruikte materialen wist weer te geven. 

Aan het huis hebben niet alleen de bedenkers, maar ook een lange reeks aan bedrijven, maar vooral ook pioniers op het gebied van duurzame materialen samengewerkt. Daarmee is het huis zelf al een tentoonstelling van planten, bloemen en andere natuurlijke materialen, net als de rest van de Floriade. Zoals plafondplaten uit versnipperde en samengeperste korenbloemen.

Bedenkers en ontwerpers van het huis zijn Pascal Leboucq en Lucas de Man van Company New Heroes, een groep die projecten bedenkt en uitvoert die zich richten op een duurzame verhouding tot mens en natuur. De deelnemers aan de excursie zagen naast het vertrouwde hout voor het skelet van het huis een keur aan andere materialen die hun oorsprong nagenoeg allemaal in de natuur hebben.

Materialen: van zeewier, algen, vermalen gordijnen en spijkerbroeken, mycelium tot bacteriën

Dat begon al met de stoeptegels op weg naar de voordeur van het huis, gemaakt uit bagger dat Nederland elke zeven jaar uit iedere waterweg ophaalt, waaruit afval als glas en plastic wordt gezeefd, waarna het gedroogd en gemengd met op termijn een bindmiddel uit reststromen tot een harde stoeptegel wordt geperst, die waterdoorlatend is, zodat regenwater toch in de grond kan zakken. 

Ook op het dak is materiaal gebruikt dat momenteel nog als afval wordt aangemerkt. Een van de participanten van het project doet er een op het eerste gezicht succesvolle proef met schapenwol als lichte ondergrond voor een sedumbedekking, waardoor bovendien een lichtere en materiaal-besparende dakconstructie nodig zou zijn, ook een plus op de ladder van duurzaamheid.

In het huis blijken zeewier, algen, vermalen gordijnen en spijkerbroeken, mycelium (netwerk van schimmeldraden), maar ook bacteriën de bouwers van de toekomst. De bij het project betrokken innovaters maken er muurisolatie, plafondplaten, vloeren en zelfs tafelbladen van, terwijl ook de kleurrijke vazen op tafel van geperste algen blijken te zijn gemaakt. Op de eettafel alle benodigdheden voor een ontbijt of diner, maar dan van natuurlijke materialen: koffiekopjes gemaakt van koffieprut, ontbijtbordjes en eierdoppen van afgekeurde eieren uit de voedingsmiddelenindustrie, die bij blootstelling aan hitte en druk herbruikbaar materiaal opleveren. En dat op een vloer van aardappelen, lisdodde en aardappelzetmeel, met spijkerharde keukenkastdeurtjes van biermost, onder hoge druk geperst en gekleurd met rode paprika.

Toonbeeld van hergebruik

Ook de badkamer is een toonbeeld van hergebruik.  Met wandtegels van poep, geglazuurd met behulp van vliegas, het laatste overblijfsel van de rioolzuivering nadat alle herbruikbare materialen eruit zijn gevist.  De bio-wc is omringd door een wand van hergebruikt toiletpapier, als cellulose tevoorschijn gekomen uit de zeef van de rioolzuivering en met een 3D-printer opgebouwd tot wat ook als binnenmuur kan dienen.

Daarmee is het huis van Biobased Creations ook een hoopvolle blik op de toekomst. Veel alternatieven voor vervuilende materialen die de aarde uitputten zijn al bedacht of binnen handbereik. Nu nog het gebruik ervan.  

Floriade Expo 2022 in Almere is tot en met 9 oktober dagelijks geopend van 10 tot 19 uur. Meer informatie over het biobased huis op www.theexplodedview.com.

Publiciteit is welkom! Deel dit via:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *