Deventenaren beleven digitale wereld in tiny house
EXPERIMENT | 12-10 t/m 21-10
Kunnen we Deventer wel ‘platgooien’, omdat de digitale wereld inmiddels onze nieuwe leefwereld is? Hebben we de fysieke ruimte niet meer nodig? Architectuurcentrum Rondeel vraagt het zich af en gaat in de week van 12 tot en met 21 oktober onderzoeken of je buiten die fysieke leefruimte kunt en je niets meer nodig hebt dan alleen die digitale wereld, in een kleiner huis.
Onze digitale wereld biedt inmiddels een totaal nieuwe context voor onze fysieke leefruimte. Bijna iedereen staart een groot deel van de dag naar een beeldscherm van een mobiel, computer of laptop. Steeds minder zijn we ons bewust van de fysieke ruimte om ons heen. Is het niet zo dat we de ‘echte’ fysieke wereld eigenlijk niet meer nodig hebben? Is die virtuele werkelijkheid mooier? Deze zuigt ons in ieder geval helemaal op. We vergeten waar we zijn en bewegen minimaal. En heeft de moderne mens wezenlijk minder woon- en leefruimte nodig dan een halve eeuw geleden?
Rondeel experimenteert met wonen in een digitale wereld
In Architectuurcentrum Rondeel gaan we daarmee experimenteren van 12 tot en 21 oktober. Zes dagen lang worden zes personen gedurende 20 uur op een paar vierkante meter opgesloten van de buitenwereld. Leven, wonen, eten en slapen in een tiny house, opgebouwd in Architectuurcentrum Rondeel.
Zes deelnemers aan het experiment, mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 70 jaar, delen hun ervaringen tijdens hun verblijf met de ‘buitenwereld’. Bijvoorbeeld, hoe voelt dat nu, wie en wat mis je, hoe eenzaam ben je of welke nieuwe contacten heb je opgedaan?
Het vloggen, bloggen en ander digitaal contact door de deelnemers met de buitenwereld is door de toeschouwer te volgen via een livestream op rondeeldeventer.nl. De toeschouwer kan bijvoorbeeld via een beeldscherm naar binnen kijken! Ook kun je volgen hoe de deelnemers na 20 uur uit hun opsluiting weer in de fysieke wereld komen.
De proefpersonen houden met regelmaat en volgens een vast patroon hun bevindingen bij en delen die met de buitenwereld. Alle zes zullen zij hun ervaringen vertellen op de lezingenavond die we organiseren op 29 november in Architectuurcentrum Rondeel.
Wil je weten hoe het de bewoners in het tiny house van Rondeel vergaat? Loop dan in de periode van 12 tot 21 oktober eens langs de Assenstraat 14. Je kunt de bewoners ook volgen via hun blog of vlog op de site van Rondeel en via een aantal livestreams op de Facebook-pagina van Rondeel
Op de volgende dagen is het tiny huis in gebruik door de deelnemers aan het experiment vanaf 14 uur ’s middags:
12 oktober, 13 oktober, 15 oktober, 16 oktober,19 en 21 oktober
Vandaag, 19 oktober, is Willem Bollen de bewoner van het tiny house in Rondeel:
Interview met Willem Bollen
TWITTER: Leven in een digitale wereld in het Rondeel Tiny House
Lezingavond 29 november 2018
Op 29 november vertellen de deelnemers hun ervaringen en wordt door een deskundige ingegaan op hun beleving. Aanvang 20.00 uur. Locatie: Architectuurcentrum Rondeel, Assenstaat 14.
Dit experiment wordt mede mogelijk gemaakt door:
Hans Groenewegen | Jaco Remmelink | Marijke van Winsum-Westra | Jan van Leeuwen | Jim Peters | Netty van der Burg | Maarten Douwe Bredero | Willem Bollen (Eindeloos met Willem) | Jean Klare | Trees Schopman | Sharon Kromotaroeno | Yvonne Neppelenbroek